nederland

Overleden

Door Gerlof Leistra - 17 maart 2015

René Gude, Valentin Raspoetin, Terry Pratchett, Mike Porcaro

Filosoof René Gude (58) overleed vrijdag 13 maart aan de gevolgen van kanker. In 2013 volgde hij Hans Achterhuis op als Denker des Vaderlands. Gude sprak in allerlei tv-programma’s over zijn ongeneeslijke ziekte en de dood. In 2011 had hij zijn been laten amputeren na de constatering van botkanker. Gude liet speciaal een eenbenige kist maken.

De Russische schrijver Valentin Raspoetin (77) overleed zaterdag 14 maart. In zijn romans beschrijft hij het plattelandsleven in Siberië. Zijn bekendste boek was Afscheid van Matjora (1976), over een dorpje dat voor een stuwdam moet wijken.

De Britse fantasy-schrijver Terry Pratchett (66) overleed donderdag 12 maart. Van zijn uit ruim dertig boeken bestaande serie Schijfwereld zijn tientallen miljoenen exemplaren verkocht. De laatste jaren leed hij aan een vorm van alzheimer en kon hij alleen schrijven met hulp van een assistent.

De Amerikaanse bassist Mike Porcaro (59) van Toto overleed zondag 15 maart. Hij voegde zich in 1983 bij de band, waarin twee van zijn broers al speelden. In 2007 moest hij de band verlaten toen bleek dat hij aan ALS leed.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.