nederland

Planbureau: radicale islam baart Nederlander veel zorgen

Door Tom Reijner - 31 maart 2015

Nederlanders maken zich veel zorgen over de internationale politieke situatie. Ze zijn bezorgd over de radicale islam en vooral over de opmars van terreurgroep Islamitische Staat (IS).

Ook de ontwikkelingen rond Oekraïne en Rusland en de financiële problemen van Griekenland baren zorg, concludeert het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) in een dinsdag verschenen onderzoek naar de stemming onder de bevolking. Het gaat om een driemaandelijkse peiling van wat er leeft onder Nederlanders.

Machteloos

Van de ondervraagden gaf 40 procent aan zeer bezorgd te zijn over de internationale politieke situatie en 44 procent een beetje. De meeste respondenten ervaren de wereldorde als instabiel en voelen zich daarover machteloos.

Niet alleen in de zin dat ze als burger het gevoel hebben hier niets aan te kunnen doen, maar ook omdat mensen het idee hebben dat Nederland, de Europese Unie en Amerika niet de macht hebben om de ontwikkelingen ten goede te keren, aldus het planbureau.

Op dit moment probeert de anti-IS-coalitie onder leiding van de Amerikanen een einde te maken aan het zelfverklaarde kalifaat van IS in Syrië en Irak.

Vertrouwen

Het vertrouwen in de politiek is volgens het SCP het afgelopen kwartaal gedaald, terwijl het vertrouwen vanaf medio 2013 tot het vierde kwartaal van vorig jaar juist steeg. Vorig jaar gaf 54 procent van de ondervraagden het kabinet een voldoende, nu is dat 48 procent.

Ook het vertrouwen in de economie daalt. ‘Na vijf kwartalen stijging daalt het aantal tevredenen met de economie dit kwartaal van 70 procent naar 65 procent,’ meldt het SCP. Overigens zijn hogeropgeleiden aanzienlijk optimistischer over de economie dan lageropgeleiden.

Gevraagd naar onderwerpen die de meeste aandacht moeten krijgen vanuit de Haagse politiek, werd de gezondheids- en ouderenzorg het vaakst genoemd. De Nederlander maakt zich vooral zorgen over de zorgkosten, de bezuinigingen en de veranderingen in het zorgstelsel

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.