nederland

Rutte en Asscher oneens over jihadisten

Door Servaas van der Laan - 06 maart 2015

Premier Mark Rutte (VVD) heeft liever dat jihadisten in Irak of Syrië omkomen dan dat ze terugkeren naar Nederland. Vicepremier Lodewijk Asscher (PvdA) is het daar niet mee eens.

‘Ik denk daar anders over,’ zei Asscher vrijdag tegen de NOS.

Jihadisten

Hij refereerde daarmee aan het standpunt dat premier Rutte donderdagavond innam in het RTL-verkiezingsdebat. Rutte zei daar te prefereren dat jihadisten ter plekke sterven dan dat ze terugkeren naar Nederland.

Asscher is het daar niet mee eens, maar vindt wel dat de premier dat in zijn rol als VVD-leider in campagnetijd mag zeggen. ‘Dat is natuurlijk altijd ingewikkeld. Maar ik vind wel dat partijen dan hun eigen gezicht moeten kunnen laten zien.’

Asscher wist van tevoren niet dat Rutte dit standpunt over jihadisten zou innemen. En dat had hij ook niet willen weten: ‘Ik wil liever niet dat ik de VVD-campagne als vicepremier moet doornemen’.

Het kabinetsbeleid staat volgens Asscher helemaal los van de onenigheid tussen de twee over dit standpunt. ‘Intussen gaan we als kabinet gewoon door met verstandige dingen doen, zoals het vertalen van de mooie cijfers van gisteren over de economie in meer werkgelegenheid.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.