nederland

Teruglezen: nek-aan-nek-strijd tussen CDA en VVD

Door Tom Reijner - 19 maart 2015

In de exitpoll die om 21.00 uur werd gepubliceerd, gingen de VVD en het CDA nek-aan-nek. Nu ook de stemmen in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag zijn geteld, blijven de twee partijen stuivertje wisselen.

Het CDA is na telling van bijna 50 procent van de stemmen de grootste met dertien zetels.

Verdubbeling

De VVD staat op 12 zetels in de Senaat. Regeringspartij PvdA gaat er flink op achteruit. Van de 14 zetels houdt de partij er 8 over. D66 blijkt de grootste winnaar te zijn. De partij stijgt van 5 naar 10 zetels, een verdubbeling dus.

Ook de SP wint: van 8 naar 9 zetels. De partij van Geert Wilders verliest een zeteltje: naar het zich nu laat aanzien zullen er straks negen PVV’ers in de Eerste Kamer zitten. Dat zijn er dus net zoveel als de socialisten onder leiding van Emile Roemer. De PVV bleef overigens de grootste partij in Rotterdam en Almere.

Bastion

In Amsterdam verloor de PvdA flink terrein. In het eens zo donkerrode bastion werd de partij van Diederik Samsom bijna gehalveerd bij de Provinciale Statenverkiezingen en onttroond als de grootste partij in de hoofdstad.

D66 is juist gegroeid en is nu de grootste – hetzelfde beeld als dat we zagen bij de gemeenteraadsverkiezingen vorig jaar. Ook in Den Haag is de PvdA voorbij gestreefd, en wel door D66 en de VVD. De PvdA keldert van 22 procent van de stemmen in 2011 naar 12 procent bij deze verkiezingen. De PVV mag zich de derde partij van de Hofstad noemen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.