nederland

Timmermans: vluchtelingen-opmerking Grieken krankzinnig

Door Shari Deira - 15 maart 2015

De dreigende woorden van de Griekse minister Panos Kammenos (Defensie) over het sturen van vluchtelingen verder Europa in, zijn ‘krankzinnig’. ‘Griekenland is een land van extreme retoriek. Daar ben ik bezorgd om.’

Eerste vicevoorzitter van de Europese Commissie Frans Timmermans (PvdA) zei dat zondag tijdens een interview in televisieprogramma Buitenhof.

Extreemrechts

Timmermans is bezorgd over de Griekse regering omdat ‘er dingen zijn beloofd aan de Griekse bevolking, die ze niet kunnen waarmaken’. De Griekse premier Alexis Tsipras moest een coalitie vormen en koos voor een ultrarechtse partij.

Timmermans: ‘Hij kiest voor extreemrechts. Een coalitiepartij waarbij leden zeggen: Joden betalen geen belasting. Ik maak me daar grote zorgen over.’ De Griekse minister van Defensie zei eerder deze maand dat Griekenland vluchtelingen verder Europa in zou sturen, als Europa het land financieel niet tegemoetkomt.

‘Als ze (de EU-lidstaten) uithalen naar Griekenland, dan moeten ze weten dat de vluchtelingen papieren krijgen en naar Berlijn zullen gaan,’ zei Kammenos tegen partijgenoten. ‘Krankzinnige opmerkingen,’ zei Timmermans daar zondag over.

De eerste vicevoorzitter van de Commissie zegt dat een Grieks vertrek uit de eurozone een ‘ultieme consequentie’ kan zijn van de opstelling van de Griekse regering. ‘Ik ga er niet vanuit dat dat gebeurt. Het is niet goed voor de eurozone. De effecten van zoiets zijn totaal onvoorspelbaar, ook voor de rest van de eurozone.’

Antisemitisme

Timmermans ging tijdens het gesprek ook in op het groeiend antisemitisme in Europa, en de aanslagen in Brussel, Parijs en Kopenhagen. Hij wil er alles aan doen om Joodse organisaties te ondersteunen.

‘Als je een beetje bent geïnteresseerd in de Europese geschiedenis, dan zie je dat als het slecht met ons gaat, we op zoek gaan naar een zondebok. Joden zijn altijd het eerste slachtoffer. Het moment dat je antisemitisme ziet groeien, weet je dat er veel problemen zijn in de samenleving.’

Over het verschil tussen antisemitisme en antizionisme zei Timmermans: ‘Antisemitisme verschuilt zich vaak achter antizionisme, maar het is precies hetzelfde.’

De PvdA’er is kritisch over de uitspraken van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu, die Europese Joden oproept naar Israël te komen, omdat Joden bij Europa horen. Timmermans zou het kwalijk vinden als Joden Europa verlaten, omdat ze zich hier niet veilig voelen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.