nederland

Twitterende ambtenaar Haifi niet ontslagen, maar overgeplaatst

Door Servaas van der Laan - 31 maart 2015

De in opspraak geraakte ambtenaar Yasmina Haifi mag voor het ministerie van Veiligheid en Justitie blijven werken. Wel wordt zij verplicht overgeplaatst naar een andere afdeling.

Dat blijkt uit een brief van minister van Veiligheid en Justitie Ard van der Steur (VVD).

Zionistisch complot

Haifi beweerde vorig jaar op Twitter dat de terroristische organisatie Islamitische Staat een ‘zionistisch complot’ zou zijn dat de islam bewust zwart zou moeten maken.

Volgens de Adviescommissiegrondrechten en functie-uitoefening ambtenaren (AGFA), die onder leiding staat van Job Cohen (PvdA) heeft de ambtenaar zich daarmee schuldig gemaakt aan ‘plichtsverzuim’. Cohen adviseerde om Haifi daarom een schriftelijke berisping op te leggen.

De nieuwe justitie-minister Van der Steur heeft besloten een iets zwaardere straf op te leggen. Haifi mag in dienst blijven bij het ministerie, maar krijgt wel een ‘tewerkstelling’. Een ‘tewerkstelling’ is ambtenarentaal voor een verplichte overplaatsing. Hiermee wordt de belofte van Van der Steurs voorganger, Ivo Opstelten, dat Haifi nooit meer voor de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid zou werken, bewaarheid.

Ook zal de ambtenaar moeten uitkijken wat ze voortaan op sociale media plaatst. Ze heeft immers een ‘voorwaardelijk strafontslag’ opgelegd gekregen. Als zij opnieuw in de fout gaat, zal ze worden ontslagen. In dit geval zal ze ook kunnen fluiten naar een WW-uitkering.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.