nederland

UEFA naar de rechter vanwege wangedrag Feyenoord-fans

Door Shari Deira - 02 maart 2015

Het gedrag van Feyenoord-supporters afgelopen donderdag tijdens de wedstrijd tegen AS Roma krijgt nog een staartje. De UEFA roept de Rotterdamse club ter verantwoording vanwege het racistische gedrag van fans en het gooien van voorwerpen op het veld.

Feyenoord moet op 19 maart voor de rechter verschijnen, vanwege de gebeurtenissen in De Kuip op 26 februari.

Opblaasbanaan

Het duel tegen AS Roma werd verloren door Feyenoord met 2-1, waardoor de Rotterdammers waren uitgeschakeld. De scheidsrechter legde de wedstrijd 10 minuten stil, omdat supporters van Feyenoord voorwerpen op het veld gooiden.

In de eerste helft werd de wedstrijd ook al korte tijd stilgelegd nadat supporters een opblaasbanaan naar het veld gooiden. ‘Er lagen zoveel voorwerpen op het veld, dat we wel een winkel konden openen,’ zei Roma-trainer Rudi Garcia na afloop van de wedstrijd.

De UEFA verwijt Feyenoord gebrekkige organisatie, bijvoorbeeld omdat sommige trappen in De Kuip waren afgezet. Feyenoord-directeur Eric Gudde liet na het duel al weten rekening te houden met een forse boete.

Het zou niet de eerste boete zijn van dit seizoen: de teller staat inmiddels op 80.000 euro.

Vuurwerkbom

Feyenoord-supporters brachten hun club eind vorige maand al in diskrediet in Rome. Voorafgaand aan de wedstrijd tegen AS Roma verzamelden de supporters zich in het centrum van de Italiaanse hoofdstad, waar het uitliep op hevige rellen.

Op het historische plein Campo de’ Fiori raakten de enkele honderden Feyenoord-fans slaags met de Romeinse oproerpolitie. De Rotterdammers gooiden met vuurwerkbommen en flessen naar de agenten die diverse charges moeten uitvoeren om het plein leeg te krijgen.

Daarbij werd schade aangericht aan de meer dan 500 jaar oude Barcaccia-fontein, onder de beroemde Spaanse trappen. Premier Mark Rutte (VVD) noemde ‘het wangedrag en de vernielingen verschrikkelijk’. Die boodschap is door minister Bert Koenders (PvdA, Buitenlandse Zaken) ook overgebracht aan zijn Italiaanse collega.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.