nederland

Uitslag: VVD blijft de grootste in de senaat

Door Servaas van der Laan - 19 maart 2015

Het kabinet en de gedoogpartijen D66, ChristenUnie en SGP zijn hun meerderheid in de Eerste Kamer kwijtgeraakt. De VVD blijft nog wel net de grootste partij in de senaat.

Dat blijkt uit de laatste uitslag van de Provinciale Statenverkiezingen van woensdag nu bijna alle stemmen zijn geteld.

Afstraffing

In de indirecte verkiezingen voor de Eerste Kamer werden vooral de coalitiepartijen VVD en PvdA flink afgestraft. De VVD zal drie zetels verliezen, maar blijft met 13 zetels wel de grootste in de senaat.

Bij de PvdA kwam de klap nog harder aan. De sociaaldemocraten raken zes van de veertien zetels kwijt. Vermoedelijk stapten veel PvdA’ers over naar D66. De partij van lijsttrekker Thom de Graaf verdubbelt het zetelaantal van 5 naar 10. Ook het CDA wint een zetel en komt uit op 10 zetels, ChristenUnie gaat van 2 naar 3 zetels en de SGP van 1 naar 2.

Meerderheid kwijt

Maar de gedogende oppositiepartijen hebben de verliezen van de coalitiepartijen niet goed kunnen maken. De gedoogconstructie kan op 36 en maximaal 37 zetels uitkomen. Dat is niet genoeg om een meerderheid te bemachtigen in de 75 koppen tellende Eerste Kamer.

De coalitie zal op zoek moeten gaan naar nieuwe partners. De kans dat die gevonden worden bij de SP of de PVV lijkt klein. Beide partijen komen uit op 9 zetels. Voor de PVV betekende dat 1 zetel verlies, voor de SP 1 zetel winst.

GroenLinks verloor een zetel en komt uit op 4. Dat terwijl de Partij voor de Dieren juist een zetel won en straks 2 zetels in de senaat mag bemachtigen. Hetzelfde geldt voor 50Plus dat straks ook 2 zetels krijgt. De Onafhankelijke Senaatsfractie behoudt de ene zetel.

Partij 2011 2015
VVD 16 13
CDA 11 12
D66 5 10
SP 8 9
PVV 10 9
PvdA 14 8
GroenLinks 5 4
ChristenUnie 2 3
50Plus 1 2
Partij voor de Dieren 1 2
SGP 1 2
Onafhankelijke Senaatsfractie 1 1

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.