nederland

Van der Steur start onderzoek naar grote stroomstoring

Door Elif Isitman - 27 maart 2015

In een groot deel van de Randstad viel vrijdagochtend rond 9.45 de stroom uit. De stroomstoring is inmiddels grotendeels voorbij.

* De stroomstoring die vrijdag een groot deel van Nederland trof is een van de grootse die ons land ooit gekend heeft. Volgens Netbeheer Nederland is de precieze omvang nog niet bekend maar kan het met zekerheid gezegd worden dat de storing van vrijdag ‘in de top drie staat’.

* Liander meldt dat de stroomstoring nagenoeg voorbij is. Bijna alle getroffen huishoudens hebben nu weer stroom. Op het hoogtepunt van de storing zouden een miljoen huishoudens zonder stroom hebben gezeten.

* Minister Ard van der Steur (VVD) van Veiligheid en Justitie laat onderzoek doen naar de stroomstoring, meldde hij vrijdag na afloop van de ministerraad. Volgens Van der Steur was de storing ‘ongekend groot’ en moeten er lessen uit worden getrokken.

* De Tweede Kamer wil opheldering van het kabinet over de stroomstoring. Volgens de VVD is de storing ‘bijzonder zorgelijk’: de partij wil weten hoe zoiets in de toekomst voorkomen kan worden en vraagt zich af hoe stabiel het netwerk is.

* D66-Kamerlid Kees Verhoeven gaat Kamervragen stellen aan staatssecretaris Sander Dekker (Media) over de stroomstoring. Verschillende partijen vragen zich af hoe het kan dat de noodstroomvoorziening bij de publieke omroep wel is ingezet om radio en tv in de lucht te houden, maar dat de site van de NOS ongeveer een uur lang plat lag. Kamerleden vinden dat de rampenfunctie van de publieke omroep ook voor online geldt.

* Studenten van de Universiteit van Amsterdam (UvA) en de Vrije Universiteit Amsterdam (VU) die vrijdag tentamen zouden doen, moeten dat nu op een ander moment doen. De UvA en VU besloten vanwege de stroomstoring de tentamens op verschillende faculteiten en locaties te annuleren.De tentamens van de VU in de RAI gingen wel door.

De UvA-locatie op het Science Park werd ontruimd omdat zonder stroom onder meer luchtverversing niet mogelijk zou zijn. Ook de colleges op de faculteit werden geschrapt.

* Vrijwel alle trams in Amsterdam rijden weer. Alleen in de buurt van het VUmc waren rond het middaguur nog problemen met drie tramlijnen. Ook het metroverkeer wordt weer hervat.

Vrijwel alle trams in Amsterdam reden vrijdag rond het middaguur weer. Alleen in de buurt van het VU medisch centrum waren nog wat problemen met drie tramlijnen.

* Het kan nog weken, zo niet maanden duren voordat bekend is waarom het zo lang duurde voordat de stroomvoorziening weer op gang kwam, zegt een woordvoerder van Netbeheer Nederland vrijdag.

In Nederland zijn hoogspanningskabels allemaal dubbel uitgevoerd, waardoor bij grote storingen snel moet kunnen worden geschakeld. De storing die grote delen van het land platlegde, had ook betrekking op het hoogspanningsnet. Volgens Netbeheer Nederland is het gissen naar de oorzaak van de trage schakeling. Er wordt een onderzoek naar ingesteld.

* Heel Noord-Holland heeft weer stroom.

* Netbeheerder Tennet heeft de hoogspanningsstroom hersteld. Liander gaat nu per postcodegebied de spanning langzaam terugbrengen. De gemeente Amsterdam meldt dat het  bedrijf ongeveer 2 uur nodig om alle postcodes weer aan te sluiten.

* Amsterdam heeft weer stroom. De rechtszaken in de rechtbank, die eerder werden uitgesteld, gaan nu weer zoveel mogelijk door.

* Alle gestrande reizigers zijn inmiddels uit de trein gehaald.

* De NS meldt dat het treinverkeer boven Leiden/Utrecht en in de Flevopolder hier nog de hele dag de gevolgen van ondervinden.

* Na een grote stroomstoring hebben consumenten recht op een schadevergoeding. Voorwaarde is wel dat die langer dan vier uur duurt; anders krijgt de ‘elektriciteitsklant’ geen vergoeding, zegt de Autoriteit Consument & Markt.

* Op Schiphol wordt weer gevlogen en in sommige delen van de Randstad begint de stroomtoevoer weer langzaam op gang te komen.

* In de getroffen gebieden werken veel stoplichten niet. Voorzichtigheid in het verkeer is dus geboden.

* Het is nog niet bekend wanneer de hele storing voorbij zal zijn.

* Twitteraars in onder meer de regio’s Amsterdam-Zuid en Hilversum melden dat de stroomstoring daar voorbij is. Ook de stroom in het Media Park, waar onder meer de publieke omroep zit, is weer terug.

* De politie vraagt burgers de stroomstoring niet aan hen te melden, vanwege overbelasting van het netwerk.

* Medewerkers van veel grote bedrijven in Amsterdam konden vrijdagochtend niet werken.

* In Hoofddorp werd het pand van mediabedrijf Sanoma ontruimd. De redactie van Elsevier werd niet getroffen door de stroomstoring.

* De storing werd veroorzaakt door een defect in een hoogspanningsstation in Diemen, meldt netbeheerder Liander.

* Veel bedrijven draaiden op noodstroom. In ziekenhuizen in de regio Amsterdam is bijvoorbeeld de noodstroomvoorziening ingesteld.

* Het treinverkeer ondervindt hinder van de storing. De NS geeft aan dat er hierdoor in Noord-Holland en op de Flevolijn geen treinverkeer mogelijk is.

* In veel delen van de provincie staan treinen vol passagiers stil op het spoor. Metro’s en trams in delen van de hoofdstad kwamen verder stil komen te staan op hun traject, maar in sommige gevallen werden passagiers er uitgelaten.

* De stroom viel rond 9.45 op vrijdag in grote delen van de Randstad uit.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.