nederland

Van of naar Amsterdam met de trein? NS raadt het u af

Door Shari Deira - 27 maart 2015

Uren na de stroomstoring in Noord-Holland is het de NS nog niet gelukt om het treinverkeer weer op gang te krijgen. De NS raadt reizigers aan niet meer van of naar stations in de regio van Amsterdam en Schiphol te reizen.

Ook reizigers die al onderweg zijn, wordt aangeraden op zoek te gaan naar alternatieven. ‘Staat u al op een station en is het niet noodzakelijk om vanavond met de trein te reizen, dan raden we u aan om eigen vervoer te regelen of uw reis uit te stellen tot morgen,’ staat op de website van de NS.

Bussen

De NS heeft bussen ingezet om zoveel mogelijk reizigers toch naar hun bestemming te brengen, maar dat is niet genoeg. ‘We laten wel bussen rijden, maar de capaciteit is bij lange niet genoeg om iedereen thuis te krijgen,’ zegt een woordvoerder.

De bussen rijden tussen Amsterdam Sloterdijk en Haarlem, tussen Amsterdam Zuid en Schiphol en tussen Leiden Centraal en Schiphol. Treinreizigers binnen Amsterdam kunnen in de metro stappen.

Veiligheid

De stroomstoring van eerder vandaag trof Noord-Holland en Flevoland, en wordt op verschillende fronten onderzocht. Minister Ard van der Steur (VVD) van Veiligheid en Justitie laat onderzoeken wat de gevolgen zijn geweest voor de veiligheid. Op Schiphol zijn bijvoorbeeld veiligheidscontroles uitgevallen.

Minister Henk Kamp (VVD) van Economische Zaken laat onderzoeken wat de oorzaak was van de omvangrijke stroomstoring en welke maatregelen er moeten worden genomen om zoiets in de toekomst te voorkomen.

Oorzaak

Volgens netbeheerder TenneT had de stroomstoring van vrijdag een technische oorzaak en was deze het gevolg van ‘een bijzondere samenloop van omstandigheden’. De directe oorzaak van de storing lag bij een hoogspanningsstation in Diemen.

Dat station is ‘dubbel uitgevoerd’, wat betekent dat als de ene helft van het station uitvalt, de andere helft automatisch het elektriciteitstransport overneemt. Bij een omschakeling in verband met werkzaamheden zijn beide helften vrijdagochtend kort gekoppeld geweest. Dat is een gebruikelijke procedure.

Rond 09.37 uur is er vermoedelijk een kortsluiting geweest in het hoogspanningsstation, waarna beide helften automatisch zijn uitgeschakeld. Ongeveer één miljoen huishoudens werden getroffen door de storing. Het was een van de grootste storingen van de afgelopen jaren in Nederland.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.