nederland

Varen of jagen? ‘Plezierjacht’ zorgt voor hilariteit op Stemwijzer

Door Servaas van der Laan - 17 maart 2015

De stemwijzer moet kiezers helpen bij het uitbrengen van hun stem bij de komende Provinciale Statenverkiezingen. Maar een stelling over de ‘plezierjacht’ schept meer verwarring en hilariteit dan duidelijkheid.

Stelling 12 in de StemWijzer voor de provincie Zuid-Holland luidt als volgt: ‘De plezierjacht moet mogelijk zijn in Zuid-Holland’.

Waar gaat deze stelling over? Gaat het over jagen voor de lol of over varen voor het plezier?

Andere interpretatie

De meeste partijen gingen bij het indienen van hun antwoorden bij ProDemos, de instelling achter de StemWijzer, uit van het eerste: ‘De VVD is tegenstander van het afschaffen van de jacht omdat dit een belangrijke bijdrage levert aan populatiebeheer,’ antwoordt bijvoorbeeld de VVD.

Maar de CDA-fractie heeft de vraag op een andere manier geïnterpreteerd. ‘Plezierjacht is een belangrijke en leuke manier om te genieten van het prachtige Zuid-Hollandse landschap. De komende jaren moet recreatie op het water dan ook worden versterkt. Bijvoorbeeld door waar nodig en mogelijk de vaarhoogtes van bruggen te vergroten. Door landelijke recreatievaarroutes, zoals de staande-mast-route, goed te onderhouden. En door verschillende gebieden door vaarroutes met elkaar te verbinden.’

Bootjes of geweren?

Had de CDA-fractie niet in de gaten dat deze stelling niet over bootjes, maar over het jagen op loslopende dieren ging? ‘Toen we deze stelling in de stemwijzer bespraken, dacht iedereen dat het over bootjes ging,’ zegt lijsttrekker voor het CDA in Zuid-Holland Adri Bom-Lemstra.

‘De plezierjacht is in Zuid-Holland namelijk al tien jaar geleden afgeschaft (er is toen landelijk een nieuwe wet ingevoerd red.). En herinvoering speelt hier totaal niet. Als het over jagen gaat, is de stelling dus niet relevant. We hebben dit meerdere keren aangegeven bij de mensen van StemWijzer, maar die wilden de stelling  niet aanpassen. Daarom besloten we een geintje uit te halen door gewoon net te doen alsof we dachten dat het over bootjes ging’.

Hilariteit

Het opmerkelijke antwoord in de StemWijzer zorgde in februari direct voor hilariteit op internet en in de media. Twitteraars verbaasden zich over de ‘stomme fout’ van het CDA en het bericht verscheen ook op de Facebook-pagina van ‘Je had maar één taak’.

Maar het gaat hier niet om een fout. ‘We hebben dit echt bewust gedaan,’ zegt Bom-Lemstra. ‘Een lolletje af en toe moet toch kunnen, zeker in campagnetijd. Overigens hebben we wel aangegeven dat we het antwoord best willen veranderen, maar dat mag niet meer van StemWijzer.’ Jochem de Graaf van StemWijzer nuanceert dat: ‘We hebben CDA wel degelijk de kans gegeven om het standpunt te wijzigen, maar zij kunnen niet met argumenten aantonen dat ze tegen de stelling zouden zijn. Dan houdt het op.’

Plezierjacht bestaat niet

Het CDA is niet de enige partij die moeite heeft met de term ‘plezierjacht’. Ook jagers zelf walgen van de term. ‘Het woord “plezierjacht” persifleert de jager als de “onverantwoordelijke schutter” en wordt om die reden bewust gebruikt door partijen die de toegevoegde waarde van jagers voor het landschap ontkennen,’ zegt Janneke Eigeman van de Koninklijke Jagersvereniging. ‘Natuurlijk is een jager met plezier buiten actief. Dat is maar goed ook, want jagers zijn het grootste opgeleide vrijwilligersnetwerk in het Nederlandse buitengebied,’ legt Eigeman uit. De jagersvereniging heeft de StemWijzer meerdere keren verzocht de term aan te passen. ‘Maar zij weigerden omdat ze de term zo duidelijk vonden.’ Volgens De Graaf van Stemwijzer is inderdaad voor de term ‘plezierjacht’ gekozen omdat dit het ‘meest ingeburgerde woord’ voor het bedoelde fenomeen is.

Motorboten

Maar zo duidelijk bleek die term dus niet te zijn. Het CDA, dat vóór de recreatievaart zegt te zijn, blijkt zelfs een politieke tegenstander te hebben op dit onderwerp. De partij JezusLeeft heeft hier het volgende standpunt over: ‘Gemotoriseerde plezierjacht (elektrisch aangedreven bootjes uitgezonderd) moet verboden worden. Past niet in ons mooie landschap.’

De vraag is nu: gaat dit puur over het varen of over het jagen op dieren vanuit gemotoriseerde bootjes? De StemWijzer maakt de zaken er niet altijd duidelijker op.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.