nederland

Vooral kritiek op dictator-uitspraak Zijlstra

Door Shari Deira - 28 maart 2015

VVD-fractieleider Halbe Zijlstra wil dictators niet meer met een opgeheven vingertje terecht wijzen, maar veel steun voor zijn idee krijgt hij niet. ‘Het steunen van dictators lijdt, op zijn best, tot schijnstabiliteit,’ zegt PvdA-Kamerlid Michiel Servaes.

Zijlstra pleitte zaterdag in de Volkskrant voor een ‘realistisch buitenlandbeleid’. Het snel omverwerpen van regimes hoort daar volgens de liberaal niet bij.

Koud

Servaes denkt daar anders over. ‘In een wereld die complexer is dan ooit, is realisme in buitenlandpolitiek uiteraard verstandig. Doorschieten naar het andere uiterste is echter niet alleen koud en kil, maar vooral kortzichtig en contraproductief.’

De PvdA’er zegt dat ‘waarden en idealen’ niet moeten worden achtergelaten op Schiphol. ‘De PvdA zal dat nooit toestaan. Ik ga ervan uit dat een partij voor vrijheid en democratie dat met mij eens is.’

Dat de PvdA het niet eens zou zijn met de boodschap van Zijlstra lag in de lijn der verwachting. PvdA-minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken stipt vrijwel altijd de mensenrechten aan als hij spreekt met buitenlandse leiders.

Wat Zijlstra betreft wordt ‘de mensenrechtenkaart’ minder snel getrokken. ‘In plaats van dat je zegt: u handelt niet volgens onze standaard, dus we vinden u slecht, moet je toch veel meer de coöperatie zoeken met het regime, omdat het in ons veiligheidsbelang is. Maar je moet ook duwen op langzame verandering.’

Vuilnis

De PvdA is niet de enige partij die niets ziet in de visie van de VVD. GroenLinks-fractieleider Bram van Ojik wil weten wat de gevolgen zijn voor het buitenlandbeleid. Volgens Van Ojik zet de VVD na het asielrecht nu ook de mensenrechten bij het vuilnis.

D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma vraagt zich af of de VVD nog voor de afspraak is, die in het Regeerakkoord staat dat het kabinet ‘in bilaterale samenwerking’ de mensenrechten wil bevorderen.

SP’er Harry van Bommel zegt dat voor de VVD ‘eigen belang’ leidend is bij het buitenlandbeleid.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.