nederland

VVD en PvdA in botsing over vluchtelingenplan

Door Tom Reijner - 22 maart 2015

De VVD wil dat er een einde komt aan de stroom van vluchtelingen naar Europa. Voor de liberalen is de huidige gang van zaken onhoudbaar en een groot risico voor de veiligheid. Maar de PvdA noemt de ideeën van de coalitiegenoot ‘onaanvaardbaar’.

Het is nu namelijk ‘niet te voorkomen dat ook terroristen hun weg naar Europa weten te vinden,’ zegt Tweede Kamerlid Malik Azmani naar aanleiding van een interne beleidsnotitie van de VVD.

Hij wil in principe alleen vluchtelingen uit Europa asiel aanbieden in Europa. ‘Door in de regio voldoende veilige opvang te creëren, maken we asielaanvragen in Europa overbodig.’

Groot risico

We lopen een groot risico, als we de huidige aanpak niet veranderen, vindt Azmani. De terreur van Islamitische Staat – die zich de laatste tijd ook steeds meer laat gelden in Noord-Afrika – jaagt mensen in de handen van de smokkelaars.

Omdat die daar grof aan verdienen,  wordt zo bijgedragen aan de financiering van de gewapende strijd tegen het Westen, vindt hij. Het gemeenschappelijke Europese asielbeleid moet terug naar de essentie van het vluchtelingenrecht.

Machteloos

Vluchtelingen die vrezen voor hun leven als ze teruggaan naar hun vaderland, worden niet teruggestuurd. Azmani wil niet langer machteloos toekijken hoe mensen verdrinken in Middellandse Zee, waar duizenden aan hun einde komen. Bovendien is hij van mening dat de toestroom zorgt voor  ‘ontwrichting van de samenleving’.

Het draagvlak voor opvang neemt af, het zet onze sociale voorzieningen onder druk en we weten niet wie we binnenhalen: een echte vluchteling, een gelukszoeker of een terrorist.

Onaanvaardbaar

Maar coalitiepartij PvdA ziet helemaal niets in het plan en noemt het zelfs ‘onaanvaardbaar’ en ‘niet reëel. Volgens Kamerlid Attje Kuiken ‘moet Nederland een veilige haven blijven voor vluchtelingen die vanwege oorlog, afkomst, geaardheid of politieke overtuiging hun land uit worden gejaagd.’

‘Natuurlijk moeten we streven naar een gezamenlijk asielbeleid dat smokkelaars de pas afsnijdt, maar Europa afsluiten voor vluchtelingen is voor de PvdA onaanvaardbaar, aldus Kuiken.

Het voorgestelde beleid maakt geen onderdeel uit van het regeerakkoord tussen VVD en PvdA. De sociaaldemocraten kennen het plan, maar zijn niet bereid mee te werken aan uitvoering ervan, schrijft de NOS.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.