nederland

Waarom stemmen loont: in Utrecht maakten 7 stemmen het verschil

Door Servaas van der Laan - 19 maart 2015

Soms maakt een uitslag bij verkiezingen duidelijk hoe belangrijk iedere stem kan zijn. Zoals in Utrecht waar D66 concurrent VVD aanvankelijk aftroefde met 8 stemmen verschil maar uiteindelijk toch de strijd verloor met 7 stemmen.

Er zijn dit jaar weer minder Nederlanders naar de stembus gegaan voor de Provinciale Statenverkiezingen. Meer dan de helft van de Nederlanders bleef thuis.

Iedere stem telt

Toch loont het om wel te gaan. Dat ‘iedere stem telt’ is een veelgehoord cliché, maar het is daarmee niet minder waar. Sommige uitslagen laten dit duidelijker zien dan andere.

Zoals in de provincie Utrecht waar D66 en VVD in een strijd om de winst waren verwikkeld. D66 leek aanvankelijk aan het langste eind te trekken met 86.123 stemmen. De liberalen kregen er 86.115. Dat zijn er 8 minder dan D66.

Maar door een aanpassing van de resultaten uit Veenendaal waren het opeens de liberalen die er met het bot vandoor gingen. Het voordeel voor de VVD bedroeg uiteindelijk 7 stemmen.

Acht vrienden

Het is natuurlijk pure psychologie, want een uitslag is een uitslag. Maar je zult maar een D66’er in de provincie Limburg zijn die de verkiezingen van woensdag voor een keer aan zich voorbij heeft laten gaan. Het optrommelen van zeven D66-vrienden was in dit geval genoeg geweest om de VVD de loef af te steken.

Voor de zetelverdeling, D66 en VVD krijgen er in Utrecht beiden 9, maakt het niet zoveel uit. Ook in de Eerste Kamer gaan die 8 stemmen echt geen potten breken. Maar het is wel een psychologisch voordeel en bovendien heeft de VVD nu de leiding bij de collegebesprekingen voor de gedeputeerde staten.

Utrecht is niet de enige plek waar D66 en VVD nauwelijks voor elkaar onder deden. In de stad Den Haag was het verschil tussen de partijen slechts 28 stemmen. Maar daar in het voordeel van D66.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.