nederland

Weer Limburgse VVD’er in opspraak om discutabele declaraties

Door Elif Isitman - 11 maart 2015

Opnieuw wordt een VVD-politicus beschuldigd van gerommel met declaraties. Dit keer gaat het om Bram Dirkx, gemeenteraadslid in het Limburgse Venray.

Dit zeggen bronnen binnen de JOVD, de jongerenorganisatie van de VVD, tegen maandblad Quote. Dirkx is namelijk tevens ex-voorzitter van de JOVD.

Hij trad eind 2011 aan als landelijk voorzitter van de jonge liberalen, maar besloot al snel zijn functie weer neer te leggen: in september 2012 trad Dirkx af wegens ‘persoonlijke omstandigheden’. Het zou met gezondheidsklachten te maken hebben gehad.

‘Cultuur van leugens’

Betrokkenen melden nu aan het maandblad dat die lezing niet klopt. Bram Dirkx zou namelijk binnen het bestuur hevige kritiek hebben ontvangen om ‘onprofessioneel gedrag’, een ‘cultuur van leugens’ en discutabele declaraties. Hij kwam onder de druk te staan en zou toen afstand hebben gedaan van zijn functie.

Quote heeft daarbij ook documenten in bezit waaruit blijkt dat Dirkx, indertijd 20 jaar oud, veel hogere bedragen declareerde dan zijn collega’s. Zijn declaraties liepen op tot tussen de 500 en 600 euro per maand, terwijl die van andere bestuurders zo tussen de 100 en 200 euro per maand lagen. De kascommissie merkte Dirkx’ declaraties als ‘discutabel’ aan maar kon vervolgens niet bewijzen dat er daadwerkelijk iets fout zat.

Hij zou ritten van zijn woonplaats Veulen naar Den Haag dubbel hebben gedeclareerd en zou ritten in Nederland hebben opgegeven, terwijl zijn eigen berichtgeving op Twitter aangaf dat hij op dat moment in België was.

Die Twitter-berichten werden later gewist. Drie van de acht declaraties die als ‘dubieus’ werden aangemerkt betaalde hij uiteindelijk terug aan de organisatie.

‘Kei-integer’

Dirkx zegt verbaasd te zijn over de aantijgingen: ‘Ik had soms drie à vier afspraken per dag en vergiste me in de bonnen. Daar was ik echt niet de enige in,’ aldus de Limburger. Hij omschrijft zichzelf als ‘kei-integer’. Het feit dat de kascommissie uiteindelijk alles heeft geaccordeerd, ondersteunt dit volgens hem.

Op de vraag waarom hij ritjes in Den Haag declareerde, terwijl hij volgens zijn eigen Twitter-account  op dat moment in België was zegt hij: ‘Als je een keer per maand je declaraties invult, kun je je vergissen met de datum, toch?’

Dit verhaal komt een dag na het Kamerdebat over de bonnetjesaffaire het vertrek van minister Ivo Opstelten en staatssecretaris Fred Teeven, wederom een ongelukkig moment voor de VVD. Een kleine twee weken geleden stapte VVD-Kamerlid Mark Verheijen op nadat zijn integriteit ter discussie werd gesteld en volgende week woensdag zijn de Provinciale Statenverkiezingen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.