nederland

Wilders komt met PVV naar Rotterdam

Door Servaas van der Laan - 21 maart 2015

De volgende Gemeenteraadsverkiezingen doet de PVV ook mee in Rotterdam. Daarmee komt er een einde aan het stilzwijgende verbond met Leefbaar Rotterdam.

Dat heeft PVV-leider Geert Wilders zaterdag aangekondigd in het AD.

Stilzwijgend akkoord

Rotterdam wordt de derde stad waar de PVV zal meedoen in de gemeenteraadsverkiezingen. Tot nu toe deed de PVV alleen mee in Almere en Den Haag.

In Rotterdam was een stilzwijgende afspraak van kracht met Leefbaar Rotterdam dat de partijen niet in elkaars vaarwater zouden zitten. Maar daar komt nu verandering in.

Islamisering

‘Ik ben bewust mijn campagne in Rotterdam begonnen. Daar wonen de mensen die én het economische hart van Nederland vormen en die de ellende van de islamisering zien. Ik ga de komende maanden een tour houden door al die gemeenten daar om de kiezers te bedanken. En daarnaast ga ik bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen meedoen in Rotterdam,’ zegt Wilders.

‘Mensen willen het PVV-geluid horen. Nu worden ze niet goed bediend door Leefbaar Rotterdam. Die partij is afgedreven naar het midden. Hoe kan het ook anders als je samenwerkt met D66?’

Pim Fortuyn

Volgens Wilders is Leefbaar, dat in Rotterdam in een college zit met D66 en het CDA, te ver afgedreven van het oude gedachtegoed van Pim Fortuyn. ‘Wij moeten nu onze eigen kiezers gaan bedienen in Rotterdam. Wij zullen niet met meel in de mond praten over nieuwe moskeeën die gebouwd worden. Wij gaan niet samenwerken met links. Ze drijven te veel af van het oude gedachtegoed van Pim Fortuyn. Dus komen we met een eigen kandidatenlijst.’

De keuze van Wilders om naar Rotterdam te komen, is niet verrassend. Bij de afgelopen Provinciale Statenverkiezingen werd de partij de grootste in de Maasstad en omstreken. Die kiezers kunnen in 2018 dus ook op de PVV stemmen. ‘Ik heb niets tegen Leefbaar Rotterdam hoor, maar Rotterdam verdient beter. Mijn kiezers worden er niet bediend. Als je de grootste wordt, moet je ook die verantwoordelijkheid nemen. En wie weet kunnen we na de verkiezingen wel samen een college vormen, want ik wil dat de PVV gaat besturen.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.