nederland

Wilders reageert: ‘ik een antisemiet? Ziek!’

Door Servaas van der Laan - 21 maart 2015

PVV-leider Geert Wilders heeft verbijsterd gereageerd op PvdA-Kamerlid Ahmed Marcouch die de PVV’er een antisemiet noemde. Wilders sprak van een ‘ziekelijke uitspraak van zieke man’.

‘Ik een antisemiet? Veel gekker kan het niet worden hoor. Ziekelijke uitspraak van zieke man’, zei Wilders.

Anti-racisme

De politicus reageerde daarmee op een discussie op Twitter over het optreden van de radicale rapper Appa tijdens een anti-racismebijeenkomst in Amsterdam.

Er was verbazing over dit optreden aangezien Appa zich afgelopen zomer nogal haatdragend opstelde in de richting van Israël. Maar volgens PvdA-Kamerlid Ahmed Marcouch valt het met Appa wel mee en is de rapper niet veel meer dan een ‘straatvlegel’ die nog is ‘te onderwijzen’. ‘Dit zijn de grootste antisemieten,’ zei Marcouch vervolgens bij een foto waarop onder anderen Wilders en Marine Le Pen staan. Het Kamerlid kreeg vervolgens een flink aantal verontwaardigde reacties te verwerken.

Nuance

Intussen heeft Marcouch zijn eerdere Tweet genuanceerd tegenover de NOS. ‘Met de foto wilde ik laten zien dat er grotere antisemieten zijn, zegt de politicus. Maar hij benadrukt dat hij Wilders daarmee niet specifiek bedoelt. ‘Je kunt veel van Wilders zeggen, maar niet dat hij een jodenhater is.’

De toespraak van Appa gaat intussen gewoon door. De rapper zegt zich te verbazen over de druk die er op hem wordt uitgeoefend en beroept zich op zijn vrijheid van meningsuiting.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.