nederland

‘Zuurgooier België is een jurist uit Amsterdam’

Door Shari Deira - 12 maart 2015

De identiteit van de Nederlander die vorige week werd opgepakt vanwege een zuuraanval in België, is vermoedelijk de 42-jarige Jelle F. uit Amsterdam. De familie van de man heeft hem herkend.

Het contact tussen Jelle F. en zijn familie was de laatste weken verwaterd, meldt de Vlaamse krant De Standaard. F. verliet Amsterdam in oktober, omdat hij naar eigen zeggen zou gaan werken in Barcelona.

Zuur

Jelle F. werd vorige week in de buurt van Parijs opgepakt tijdens een verkeerscontrole. Politieagenten vonden wapens in zijn auto en zuur. Zijn arrestatie maakte een eind aan de maandenlange zoektocht die aan de gang was, na de zuuraanval in Antwerpen.

De Nederlander gooide zuur op een schoonmaakster van een filiaal van supermarktketen Delhaize. De vrouw raakte hierbij ernstig gewond en ligt in ziekenhuis. De politie gaf beelden van de man vrij, die waren gemaakt met een beveiligingscamera bij een bankkantoor.

Woensdag verscheen Jelle F. voor de rechter in Frankrijk, waar hij verklaarde dat hij zich niet zal verzetten tegen zijn uitlevering aan België. Waar hij sinds zijn vertrek uit Amsterdam verbleef, is onduidelijk.

Betalen

De zuurgooier stuurde voorafgaand aan de aanval op 20 februari al dreigmails naar Delhaize. In de mails dreigde de man, die een verwarde indruk maakte, met zuuraanvallen. In een mail sprak hij van ‘drie nieuwe targets in Charleroi, een vrouw en twee kinderen’. Wat hij daarmee bedoelde is niet duidelijk.

Delhaize zou zelfs op geldeisen van F. zijn ingegaan en de afgelopen drie maanden zo’n 40.000 euro hebben overgemaakt op rekeningen van de man. Toen de supermarktketen geen bedragen wilde storten hoger dan 500 euro, sloeg de Nederlander toe.

Ook na de zuuraanval maakte Delhaize nog geld over, op aanraden van de politie, in de hoop zo de identiteit van de man te kunnen achterhalen. De politie hield verschillende bankkantoren in de gaten.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.