nederland

Aangifte tegen Geert Wilders in Oostenrijk, ‘ongelooflijk’

Door Shari Deira - 10 april 2015

Opnieuw is er aangifte gedaan tegen PVV-leider Geert Wilders, dit keer in Wenen. Wilders gaf een lezing bij de Oostenrijkse FPÖ over de islam. Reden voor een moslimorganisatie om nu aangifte te doen.

‘Ongelofelijk weer, deze legale jihad,’ zegt Geert Wilders in een reactie op de aangifte. ‘De waarheid mag voor sommigen onaangenaam zijn, maar daardoor niet minder waar.’

Islam

Voorzitter Tarafa Baghajati van het Initiatief Oostenrijkse Moslims (IMÖ) wil laten onderzoeken of Wilders niet ‘aan volksophitsing heeft gedaan en of hij de islam als religie niet beledigde’.

In zijn toespraak bij de FPÖ zei Wilders dat de islam Europa de oorlog heeft verklaard. Ook zou de islam mensen tot terroristen maken en zou de Koran moeten worden verboden.

De boodschap van Wilders in Wenen was niet heel verrassend. ‘We moeten de islamisering stoppen en Europa de-islamiseren,’ zei Geert Wilders. ‘Niet meer imams en islamitische scholen. We zijn geen islamitisch land.’ Ook zei de PVV-leider dat Europa van de islam zal ‘winnen’.

Wilders werd naar eigen zeggen enthousiast ontvangen in het Weense Hofburg door duizend Oostenrijkse patriotten.

In eigen land loopt er ook nog een aanklacht tegen Wilders. Het Openbaar Ministerie verdenkt hem van belediging van een groep op grond van ras en het aanzetten tot discriminatie en haat. Aanleiding daarvoor was de ‘minder Marokkanen’-uitspraak van Wilders op 12 en 19 maart vorig jaar.

Pegida

Maandag zal Geert Wilders een demonstratie bijwonen van Pegida, de Duitse beweging die al maanden demonstraties organiseert tegen de ‘islamisering van Europa’. Wilders zal ook bij deze bijeenkomst een toespraak houden.

Hij vindt het zelf ‘fantastisch’ dat hij zijn boodschap kan uitspreken voor ‘al deze mensen die zich al maanden verzetten tegen de steeds groter wordende islamisering van Europa en opkomen voor het behoud van onze eigen westerse cultuur en identiteit’. De organisatie rekent erop dat zo’n 30.000 demonstranten zullen komen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.