nederland

Aangifte Van Miltenburg was niet specifiek tegen Voortman

Door Elif Isitman - 15 april 2015

Het bestuur van de Tweede Kamer (presidium) zegt de wijze waarop de reputatie van GroenLinks-Kamerlid Linda Voortman geschaad is te betreuren. Het presidium hoopt dat zij en Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg verder in gesprek gaan.

Dat laat het presidium weten in een brief aan Voortman. Zij had opheldering geëist over de verdachtmakingen aan haar adres rond het uitlekken van gegevens bij de benoeming van een nieuwe Nationale Ombudsman. De brief kwam na een overleg van meer dan zes uur lang tussen het presidium en Van Miltenburg.

Niet persoonlijk bedoeld

In de brief staat verder dat de aangifte van Van Miltenburg niet ‘persoonlijk’ tegen Voortman gericht was. De aangifte over het lekken van vertrouwelijke informatie naar diverse media was een ‘algemene aangifte’, en geen specifieke aangifte tegen Voortman, aldus het presidium. Om dit kracht bij te zetten, publiceerde het presidium ook de aangifte in kwestie.

Ook ging de aangifte om het lekken van stukken en niet om het schenden van het ambtsgeheim. Volgens de brief was het ‘louter de verantwoordelijkheid van de Rijksrecherche’ dat Voortman vervolgens aan een specifiek onderzoek werd onderworpen. Die heeft dus blijkbaar redenen gehad om een onderzoek naar haar te starten. Daarover weidt het Kamerbestuur verder niet uit.

Landsadvocaat Bert-Jan Houtzagers heeft op verzoek van het presidium naar het optreden van Van Miltenburg gekeken. Hij oordeelt dat zij binnen haar mandaat heeft gehandeld.

Vraagtekens

GroenLinks-Kamerlid Voortman reageert opgelucht op de brief en geeft aan ‘gewoon het gesprek met haar (Van Miltenburg)’ te willen aangaan. ‘Ik ben blij met de opheldering die er nu is. Dit is een goede eerste stap,’ aldus Voortman.

Wel zet zij nog haar vraagtekens bij het onderzoek naar haar. Ze vraagt zich onder meer af hoe haar naam bij de media terecht is gekomen, en waarom ze nog steeds verdacht werd nadat ‘eigenlijk al duidelijk was’ dat zij het niet gedaan kon hebben. Hierover gaat zij nog met Van Miltenburg in gesprek.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.