nederland

‘Akkoord: opvang illegalen teruggebracht naar vijf steden’

Door Nina Bogosavac - 22 april 2015

Regeringspartijen VVD en PvdA zijn het nagenoeg eens over de opvang van illegalen. Een definitief akkoord is ‘heel erg dichtbij’, zeggen bronnen rond het overleg woensdag.

Regeringspartijen VVD en PvdA zijn het bijna eens over het nieuwe illegalenbeleid van het kabinet. Kern van het conceptakkoord: het vastgelopen uitzetbeleid in Nederland moet worden vlotgetrokken.

Alleen de vijf grote steden (Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Den Haag en Eindhoven) krijgen een vorm van tijdelijke illegalenopvang. Een paar weken mogen illegalen daar verblijven, waarna ze kunnen kiezen om mee te werken aan hun vertrek of niet, melden bronnen aan RTL Nieuws. Op dit moment geven enkele tientallen gemeenten in Nederland opvang aan illegalen, maar het merendeel moet daar nu mee stoppen, zou blijken uit het conceptakkoord.

Er zou woensdag een compromis op tafel liggen: er komt een sobere opvang voor illegalen, en tegelijkertijd wordt er meer werk gemaakt van het uitzetten van deze uitgeprocedeerde vluchtelingen. De PvdA wil dat illegalen worden opgevangen, maar de VVD is geen voorstander van de regeling.

Afronding

Woensdagavond wordt een laatste overleg gepland als de agenda’s van de betrokkenen het toelaten. De kwestie, die de coalitie ruim een week in de greep had, wordt anders donderdag afgerond.

De regeringspartijen stonden vorige week nog lijnrecht tegenover elkaar over de vraag of uitgeprocedeerde asielzoekers in Nederland recht hebben op sobere voorzieningen zoals onderdak en eten (‘bed, bad en brood’).

Dinsdag werd al duidelijk dat een akkoord binnen bereik was gekomen, na een doorbraak in het afgelopen weekeinde.

De onderhandelaars van VVD en PvdA werden het woensdag tijdens beraad op het ministerie van Financiën eens over een brief die staatssecretaris Klaas Dijkhoff (VVD) van Asiel op dit moment uitwerkt. De brief is geschreven op basis van de wensen en eisen van de twee partijen.

Compromis

Na afloop van het overleg hielden de hoofdrolspelers zich nog enigszins op de vlakte. Premier Mark Rutte (VVD) zei een goede stap te hebben gezet, ‘maar we zijn nog niet helemaal klaar’. Zijlstra (VVD) sprak over een ‘flinke voortgang’. Samsom (PvdA) zei dat er vooruitgang was geboekt, en daarna ‘Ik denk dat we hier wel uit kunnen komen, ja.’

Inhoudelijk willen bronnen nog steeds weinig zeggen over het compromis. De uitkomst lijkt naar een vorm van opvang in de grote steden te neigen. Het kabinet heeft daarom ook overlegd met de burgemeesters van de grote steden, die direct met het compromis te maken zullen krijgen.

Twistpunt

Een deel van het compromis is volgens vicepremier Lodewijk Asscher (PvdA) ‘een goede reactie’ op de uitspraak van het Comité van Ministers van de Raad van Europa over de vraag of Nederland illegalen opvang moet bieden.

Die uitspraak wordt zeer verschillend geïnterpreteerd. De PvdA vindt dat uitgeprocedeerde asielzoekers in afwachting van hun uitzetting recht hebben op onderdak en eten. De VVD is daarop tegen, de liberalen vrezen dat dat nog meer asielzoekers aantrekt.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.