nederland

Armeense genocide-ontkenner McCarthy wordt geweerd van de VU

Door Elif Isitman - 16 april 2015

De lezing van de Amerikaanse professor Justin McCarthy aan de Vrije Universiteit van Amsterdam gaat niet door. De academicus McCarthy is een bekende ontkenner van de Armeense genocide.

Hij zou op 24 april spreken aan de VU, op uitnodiging van de Turkse studentenvereniging Anatolia. De VU laat weten dat het evenement nu definitief van de baan is.

Oorlogsslachtoffers

De opvattingen van McCarthy zijn omstreden: hij ontkent dat er sprake is geweest van genocide onder Armeniërs omdat de Ottomanen geen vooropgezet plan zouden hebben gehad om de Armeniërs uit te moorden. Hij spreekt dan ook van ‘gewone’ oorlogsslachtoffers. Ook zijn er volgens hem veel minder doden gevallen dan algemeen wordt aangenomen en zijn er minstens zoveel Turkse slachtoffers geweest als Armeense.

In de aankondiging van het ‘debat’ stond dat ook de Leidse hoogleraar Erik-Jan Zürcher zou spreken, die er een andere mening op nahoudt over de Armeense kwestie. Hij erkent wel dat er sprake is geweest van genocide.

Eenzijdig verhaal

Eerder deze week liet Zürcher echter aan Elsevier.nl weten dat hij nooit door de studenten is benaderd. Een woordvoerder van de VU vond dat ook vreemd: ‘Anatolia heeft het evenement bij ons aangekondigd als debat met meerdere sprekers.’ De woordvoerder gaf toen ook aan dat het debat ‘in haar huidige vorm’ waarschijnlijk niet door zou gaan. Zürcher heeft na alle verwarring ook laten weten niet te gaan spreken tijdens het evenement.

Nu de lezing alleen wordt gehouden door een ontkenner van de genocide, heeft de VU besloten de bijeenkomst te schrappen. De reden hiervoor is eenzijdigheid: ‘De mogelijkheid tot een academisch debat ontbreekt,’ aldus de VU. Het protocol van de universiteit is zodanig dat ‘bijeenkomsten met propagandadoeleinden voor één partij’ worden uitgesloten. De VU heeft nog wel geprobeerd andere sprekers te lokken voor het debat, maar zonder succes.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.