nederland

Bereikt kabinet akkoord? Opnieuw in gesprek over illegalenopvang

Door Shari Deira - 20 april 2015

Bewindslieden van VVD en PvdA praten maandag opnieuw over de opvang van illegalen. De coalitie praat al sinds dinsdagavond met tussenpozen, om te bepalen of uitgeprocedeerde asielzoekers in Nederland toch een slaapplek moeten krijgen.

De urenlange bijeenkomsten van vorige week hebben nog niet tot een resultaat geleid. VVD en PvdA zouden dicht bij een akkoord zijn geweest, maar werden het niet eens over de details.

Basisopvang

VVD denkt dat een ‘bed, bad en brood’-opvang voor illegalen een aanzuigende werking zal hebben. Bovendien vindt de partij dat illegalen niet zouden moeten worden opgevangen, als zij weigeren Nederland te verlaten.

De PvdA is wel voorstander van een basisopvang, zoals die nu in veel gemeenten al wordt aangeboden. Illegalen kunnen zich ’s avonds melden en krijgen een maaltijd en een slaapplek. Overdag moeten zij zich zelf redden.

Niet alle illegalen zijn blij met deze voorziening. Zo is er in Amsterdam een groep uitgeprocedeerden, die geen gebruikmaakt van de opvang. Zij willen een 24-uursopvang.

Amsterdam

VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra en vicepremier Lodewijk Asscher (PvdA) hebben zondagavond gesproken met burgemeester Eberhard van der Laan (PvdA), in zijn ambtswoning, meldt De Telegraaf. Of dat gesprek wat heeft opgeleverd, is niet bekend.

Diverse gemeenten, ook met VVD-burgemeesters, spraken zich vorige week uit voor de opvang van uitgeprocedeerde asielzoekers. Ook Van der Laan is voorstander van opvang, net als de Haagse burgemeester Jozias van Aartsen (VVD).

Bronnen in de coalitie gaan er nog steeds van uit dat de gesprekken tot een akkoord kunnen leiden, maar als dat niet lukt, dreigt een ernstige kabinetscrisis.

Uit een peiling van Maurice de Hond bleek zondag dat VVD- en PvdA-kiezers behoorlijk verdeeld zijn over de kwestie. Van de VVD-aanhang vindt 16 procent dat illegalen opvang moeten krijgen, van de PvdA-aanhang is dat 80 procent.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.