nederland

Buitenlanders kunnen nog altijd ongestraft scheuren in Nederland

Door Servaas van der Laan - 09 april 2015

Italianen, Bulgaren en Polen die in Nederland geflitst worden, krijgen die boete nog altijd niet thuis. Alleen Duitsers, Belgen, Zwitsers en Fransen zijn nu nog de pineut.

Dat blijkt uit antwoorden van minister van Justitie Ard van der Steur (VVD) op Kamervragen van het CDA.

Kentekenregister

Dat Italianen die in Nederland worden geflitst geen bekeuring thuis krijgen gestuurd, valt Nederland niet aan te rekenen. Dat land heeft immers het kentekenregister nog niet voor de Europese lidstaten geopend. Maar voor veel andere EU-lidstaten ligt dat anders.

Want Bulgarije, Litouwen, Oostenrijk, Polen, Zweden, Hongarije, Roemenië, Slowakije, Spanje en Letland hebben allen hun kentekenregisters geopend. Dit betekent in principe dat bestuurders uit deze landen ook in Nederland kunnen worden gestraft voor verkeersovertredingen. Toch gebeurt dit nog niet, geeft Van der Steur toe.

De reden hiervan blijkt een technische:

‘De nummerplaatherkenningssoftware van de digitale handhavingsmiddelen herkent het herkomstland van een kenteken aan de hand van de combinatie van cijfers, letters, andere symbolen en lettertype op het kenteken. De landcode op het kenteken is namelijk niet leesbaar voor de camera’s. Op dit moment is zoals gezegd de automatische nummerplaat­herkennings­software uitsluitend ingesteld voor kentekens uit Nederland, Duitsland, België, Zwitserland en Frankrijk.’

Ongestraft scheuren

Dat betekent dus dat inwoners uit andere landen dan Duitsland, België, Zwitserland of Frankrijk op dit moment nog ongestraft kunnen scheuren op de Nederlandse snelwegen. Ze moeten alleen zorgen dat ze niet op heterdaad worden gesnapt, want in dat geval zullen ze contant af moeten rekenen.

Volgens de minister bereidt het Openbaar Ministerie de bestraffing van andere buitenlandse automobilisten voor. Hiervoor zal de nummerplaatherkenningssoftware worden aangepast.

In het buitenland geflitst

Dat in Nederland geflitste buitenlanders de boete niet thuis krijgen, betekent overigens niet dat Nederlanders omgekeerd in het buitenland kunnen scheuren. Ook Nederland heeft het kentekenregister opengesteld voor Europese partners. Als het betreffende land de zaakjes op orde heeft, kunt u de boete dus gewoon thuis in de bus krijgen.

Alleen in Groot-Brittannië, Ierland of Denemarken bent u veilig. Die landen doen niet mee aan de uitwisseling van kentekengegevens.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.