nederland

Comité 4 en 5 mei introduceert ‘selfie voor de vrijheid’

Door Servaas van der Laan - 10 april 2015

Het Nationaal Comité 4 en 5 mei start vrijdag de campagne ‘Selfie voor de vrijheid’. Het comité reist met een fotohokje door het land waarin mensen een ‘selfie’ kunnen maken om de vrijheid te vieren.

Met het initiatief wil de organisatie de persoonlijke verhalen van mensen over vrijheid onder de aandacht te brengen.

Mobiel fotohokje

Vorig jaar riep de organisatie ook al op om selfies te maken, maar dit jaar gaat het comité met een mobiel fotohokje door het land toeren. Daarin kunnen mensen zich met het nationale symbool van 4 en 5 mei, de fakkel, laten fotograferen inclusief een eigen quote over herdenken, vieren of leven in vrijheid en democratie.

De foto kan vervolgens direct op sociale media worden gedeeld. De eerste plek waar dit gebeurt is Venlo waar vrijdagavond een selfiehokje bij de musical The Sound of Music zal staan.

Jonge generaties

‘Meer dan 80 procent van de Nederlanders vindt het belangrijk stil te staan bij de herdenking op 4 mei, ook zeventig jaar na dato,’ zegt voorzitter Joan Leemhuis-Stout van het Nationaal Comité 4 en 5 mei. ‘Hoewel veel jonge generaties in vrijheid zijn opgegroeid, heeft iedereen wel een persoonlijk verhaal over herdenken, vieren en leven in vrijheid of onvrijheid. Die verhalen met elkaar delen is een mooie manier om de onderlinge verbondenheid met elkaar zichtbaar te maken.’

De 4 en 5 mei-selfietour doet naast Venlo de komende weken onder meer naar Assen, Groningen, Almere, Leeuwarden en Vlissingen aan. Kijk hier voor het volledige programma.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.