nederland

‘Compromis over illegalenkwestie lijkt in zicht’

Door Tom Reijner - 20 april 2015

Het overleg tussen VVD en PvdA, dat nu al dagen aan de gang is, is maandagavond hervat. Intussen zijn beide partijen optimistischer gestemd over de voortgang van de gesprekken over de opvang van illegalen.

Een oplossing voor de impasse tussen de twee regeringspartijen over de uitgeprocedeerde asielzoekers lijkt dichterbij te komen, meldt RTL Nieuws op basis van bronnen.

Compromis

Er zou een compromis op tafel liggen: er komt een sobere opvang voor illegalen, en tegelijkertijd wordt er meer werk gemaakt van het uitzetten van deze asielzoekers.

Dat is op basis van de wensen en eisen van de twee partijen opgesteld door staatssecretaris van Asiel Klaas Dijkhoff (VVD). Dat wil nog niet zeggen dat een akkoord zeker is. Het voorstel moet nog door de partijen worden besproken. Volgens RTL moeten de ‘details nog worden uitgewerkt’.

Stap voor stap

Maandagmiddag was premier Mark Rutte (VVD) in elk geval positief gestemd over de onderhandelingen, die vorige week begonnen. ‘We maken stap voor stap vooruitgang,’ zei de premier.

VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra had even daarvoor gezegd dat het overleg goed was geweest en dat er voortgang wordt geboekt. Samsom sloot zich daarbij aan: ‘Het gaat de goede kant op. De sfeer is goed.’

De partijen zijn geenszins van plan om er nachtwerk van te maken, zei minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA). Op zijn ministerie heeft het overleg vanavond plaats. Volgens hem ‘hebben we heel goed met elkaar gepraat’ is er ‘zeker vooruitgang’ en gaat het ‘de goede kant’ op. Maar hij wilde nog niet vooruitlopen hoe een oplossing er uiteindelijk zou uitzien.

De coalitie praat af en aan al sinds vorige week dinsdagavond over de opvang van uitgeprocedeerde asielzoekers, die illegaal verblijven in Nederland. VVD en PvdA staan lijnrecht tegenover elkaar. De sociaaldemocraten willen illegalen onderdak en eten (‘bed, bad en brood’) bieden, de VVD is daar op tegen. De liberalen vrezen dat dit juist meer asielzoekers aantrekt.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.