nederland

Deze man werd afgelopen nacht geliquideerd in Amsterdam

Door Shari Deira - 26 april 2015

In de nacht van zaterdag op zondag was het weer raak in Amsterdam: even na twee uur vond de politie een man doodgeschoten in een auto. Het zou gaan om de 26-jarige Baris Önder, een bekende in het criminele milieu.

De politie heeft de identiteit van het slachtoffer nog niet officieel vrijgegeven, maar Het Parool achterhaalde wie afgelopen nacht het slachtoffer was.

Automatisch wapen

Önder, Amsterdammer van Turkse komaf, reed in zijn auto toen deze werd doorzeefd met kogels van een automatisch wapen. De man reed tegen verschillende geparkeerde auto’s in Amsterdam-Osdorp en stierf achter het stuur. Ook de geparkeerde auto’s werden geraakt door kogels.

De schutters gingen er vandoor, vermoedelijk in een zilvergrijze BMW of Mercedes richting de Pieter Calandlaan. De krant schrijft dat Önder net als zijn vader Atilla een bekende was in het criminele circuit in de hoofdstad. Op 10 december werd zijn jeugdvriend Murat Garki (25) doodgeschoten.

Önder en Garki werden verdacht van betrokkenheid bij de liquidatie van Aytas Göraler in januari vorig jaar in Amsterdam-West. De zaak werd al snel geseponeerd. De mannen werden ook verdacht van het afpersen van een drugshandelaar in Julianadorp en Purmerend in april 2013, vanwege ruzie om synthetische drugs.

De politie vond bij een huiszoeking twee vuurwapens. Önder en Garki werden na een maand voorlopige hechtenis vrijgelaten. Atilla Önder had verschillende coffeeshops in Amsterdam en is al langer verwikkeld in een zaak die draait om drugshandel en liquidaties. Hij werd onlangs weer veroordeeld tot een celstraf.

Moorden

Hoewel het aantal moorden in Nederland vorig jaar opnieuw is afgenomen, zo bleek uit Elsevier-onderzoek, zijn er veel liquidaties. In de Amsterdamse onderwereld heeft de ene na de andere afrekening plaats.

Op 8 februari werd een 45-jarige man, een bekende van de politie, doodgeschoten in de Bertelmanstraat in Amsterdam-Zuid. Een paar dagen daarvoor maakte de politie nog bekend dat er een liquidatie was voorkomen. Vier mannen werden aangehouden, omdat ze waarschijnlijk een liquidatie of een ander ernstig misdrijf wilden plegen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.