nederland

Diplomatiek Den Haag heeft ’t maar druk met de eurocommissarissen

Door Carla Joosten - 28 april 2015

Carla Joosten, politiek redacteur van Elsevier, ziet in Den Haag druk diplomatiek verkeer en het ontstaan van een nieuwe traditie.

Diplomatiek Den Haag heeft het er maar druk mee. Aan de lopende band conferenties en een stoet Europees Commissarissen op bezoek. Bolides in de straten, helikopters in de lucht en alom politie. De auto’s hadden bij de jongste Cybertop witte nummerplaten met het logo van die top.

Maar waar waren de vlaggetjes? Die konden niet op de auto’s wegens de wind, vertelde een woordvoerder van Buitenlandse Zaken. In werkelijkheid wilde de verhuurder niet dat er gaatjes in zijn mooie BMW’s werden geboord. We zijn hier wel in Holland, hoor.

Diplomatie is ook decorum. Als er hoge gasten in de Tweede Kamer zijn, staan er opeens chique zilveren kannen op tafel en zitten de Kamerleden er opgepoetst bij.

Irrelevant

Zo ook als Federica Mogherini, de buitenlandvertegenwoordiger van de Europese Unie, aanschuift bij de woordvoerders van Defensie en Buitenlandse Zaken.

‘Wat zien de dames en heren er geweldig netjes uit; vooral @harryvandesp. Complimenten,’ twitterde voormalig Kamervoorzitter Frans Weisglas, die via de ­livestream meekeek en opmerkte dat SP-Kamerlid Harry van Bommel tegen zijn gewoonte in een das droeg.

Met de sprankelende Italiaanse gaat het over zinderende kwesties. ‘Alleen zijn we irrelevant, samen zijn we een supermacht,’ zegt ze.

Over het vredesproces in het Midden-Oosten: ‘Het is als fietsen: je moet blijven bewegen, anders val je.’ Wie dat zegt in Den Haag, kan niet meer stuk.

Er kwamen in april nog vijf Europees  Commissarissen naar Nederland: een traditie in wording. Maar de kopstukken uit Brussel zijn niet allemaal Mogherini’s. De onopvallende Jyrki Katainen (Economische en Monetaire Zaken) kwam aan het Binnenhof leuren met zijn Fonds voor ­Strategische Investeringen. Een treurige ontmoeting: de meeste Kamerleden waren zelfs te laat.

Elsevier nummer 18, 2 mei 2015

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.