nederland

Dit ging vooraf aan vertrek UvA-bestuurder Louise Gunning

Door Nina Bogosavac - 20 april 2015

Eerder deze week vroegen meer dan honderd hoogleraren en docenten om het vertrek van bestuursvoorzitter Louise Gunning. De druppel was voor hen de ontruiming van het bezette Maagdenhuis, in hun ogen een ‘blunder’.

Rector magnificus Dymph van den Boom is tijdelijk voorzitter van het College van Bestuur van de Universiteit van Amsterdam geworden, nadat Louise Gunning zondag na drie jaar opstapte.

De collegeleden hebben hun vertrouwen in vervanger Van den Boom uitgesproken, meldden de Raden van Toezicht van de UvA en Hogeschool van Amsterdam maandag.

Onvermijdelijk

Het opstappen van Louise Gunning is door verschillende partijen ‘verstandig en onvermijdelijk’ genoemd. Studenten en docenten hopen dat er nu meer inspraak komt. Ook Tweede Kamerleden reageerden met instemming op het vertrek.

In een verklaring laat de topvrouw weten dat zij hoopt dat haar vertrek de raden van toezicht de ruimte en de tijd geeft om een vernieuwd College van Bestuur samen te stellen.
‘Een College van Bestuur dat in staat is om weer rust te brengen binnen de Universiteit van Amsterdam en in de komende tijd leiding te geven aan de modernisering.’

Veel studenten en docenten riepen al langer om het ontslag van Gunning als voorzitter van het College van Bestuur van de UvA. Na de ontruiming van het Bungehuis – de eerste plek die ontevreden studenten hadden gekraakt – liet Gunning weten niet te zullen opstappen.

Minister Jet Bussemaker (PvdA) van Onderwijs noemt het vertrek van de UvA-bestuursvoorzitter een ‘moedig besluit’. ‘Gunning is een ervaren bestuurder die haar sporen heeft verdiend. De laatste tijd was er kritiek maar we moeten niet vergeten dat zij ook waardering genoot.’ Volgens Bussemaker wordt met het vertrek plaatsgemaakt ‘en daarmee laat zij het grotere belang prevaleren’.

Extra kritiek

De Amsterdamse universiteit heeft de afgelopen weken intensief met studenten en docenten onderhandeld, maar die gesprekken verliepen moeizaam. Het bestuur probeerde de docenten tegemoet te komen met een tienpuntenplan, maar de actievoerders zeiden alsnog het vertrouwen in de universitaire leiding op.

Om hun ontevredenheid kracht bij te zetten, bezetten actievoerders eerst het Bungehuis en later het Maagdenhuis. Beide panden werden uiteindelijk ontruimd door de ME, waarbij meer dan vijftig arrestaties werden verricht. Die aanpak leidde tot extra kritiek op het bestuur.

Blij

De actiegroepen aan de Universiteit van Amsterdam zeggen blij te zijn met het aftreden van Louise Gunning. Zij vinden dat Gunning met haar vertrek de weg vrijmaakt voor ‘een democratische en gedecentraliseerde UvA’.

Gunning is commissaris bij de Schiphol Group, zat in het College van Bestuur van zowel de UvA als de HvA en was voorzitter van de Gezondheidsraad en hoogleraar Gezondheid en Maatschappij bij de Universiteit van Amsterdam waar zij jarenlang leiding gaf aan het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam.

Daarnaast was zij decaan van de Faculteit der Geneeskunde van de Universiteit van Amsterdam. Het feministische maandblad Opzij zette Gunning vorig jaar voor de derde keer bovenaan de lijst met machtige vrouwen in onderwijs en wetenschap.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.