nederland

Foto’s: flinke lekkage in Markthal in Rotterdam

Door Shari Deira - 12 april 2015

Flinke waterschade in de spiksplinternieuwe Markthal in Rotterdam: in de nacht van zaterdag op zondag is het pand getroffen door een flinke lekkage. Een aantal huizen bovenin de Markthal heeft de brandweer opengebroken.

Het water is terechtgekomen in een aantal winkels en in een technische ruimte, waardoor kortsluiting is ontstaan.

Lekkage

Wat precies de oorzaak is van de lekkage is nog onduidelijk. Het water sijpelde afgelopen nacht vanuit enkele appartementen omlaag. Mogelijk is de stadsverwarming de boosdoener. Een aantal van de appartementen is nog onbewoond, en moest worden opengebroken.

De lekkage had op geen slechtere dag kunnen komen. Zondag is in Rotterdam de marathon, een drukke dag voor ondernemers in de stad. Een politiewoordvoerder verwacht dat winkels in het pand gewoon om 12.00 uur open kunnen.

Sommige winkels hebben wel enorme schade. ‘Het water kwam in stralen naar beneden,’ zegt een woordvoerder van de brandweer. Inmiddels zijn de hoofdkraan en het elektriciteit afgesloten en wordt het water opgeruimd. Monteurs van Stedin en Eneco onderzoeken wat de oorzaak is van de ravage.

Markthal

De Markthal in Rotterdam, geïnspireerd op andere Europese overdekte markten, werd op 1 oktober officieel geopend door koningin Máxima. Het gebouw trok sindsdien veel bekijks, onder meer door het bijzondere kunstwerk aan de binnenkant van het pand. Kunstenaar Arno Coenen creëerde daar met de Horn of Plenty het grootste kunstwerk van Nederland.

In de eerste drie weken van de opening trok de Markthal al een miljoen bezoekers. De Markthal is een van de negen gebouwen die in de race zijn voor de titel BNA Beste Gebouw van het Jaar 2015.

Premier Mark Rutte en voorzitter van MKB-Nederland Michael van Straalen in de Markthal (foto: ANP)

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.