nederland

Gemeenten kritisch over akkoord, houden vast aan illegalenopvang

Door Shari Deira - 23 april 2015

VVD en PvdA zijn dan misschien klaar met onderhandelen over de opvang van illegalen, maar gemeenten zien niets in de plannen. Verschillende gemeenten hebben al aangegeven niet af te willen van de ‘bed, bad en brood’-voorziening.

In de brief van het kabinet staat dat gemeenten die straks geen opvang meer mogen verzorgen, maar dat toch doen, worden gekort op hun budget voor integratie van nieuwkomers.

Opvang

In het akkoord van het kabinet staat dat alleen Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht en Eindhoven nog opvang voor illegalen mogen regelen. Deze opvang is een ‘voorfase’, waarna de uitgeprocedeerde asielzoekers naar Ter Apel moeten om mee te werken aan hun uitzetting.

Vanuit Amsterdam klinkt onvrede over het plan. ‘Dit is een dom en onwerkbaar compromis,’ vindt D66-fractievoorzitter Jan Paternotte. ‘Overal in Nederland sluit je de bed-, bad- en broodopvang. Die mensen stuur je naar Amsterdam en dan mogen wij ze na enkele weken weer op straat kwakken,’ zegt Paternotte tegen tegen verschillende media.

Verantwoordelijk wethouder Ton Schroor (D66) in Groningen is ook niet blij met de uitkomst van de onderhandelingen. ‘Ik vind het een bizarre deal,’ zegt hij tegen RTV Noord. ‘Moeten we zeventig mensen wegsturen met een enkeltje Den Haag. En wat als mensen niet weg willen? We moeten een goede opvang regelen. Dat is humaan. We laten mensen niet op straat zwerven, dat is onuitvoerbaar.

Kanttekeningen

Arnhem heeft ook al laten weten de opvang van illegalen gewoon te zullen doorzetten. Wethouder Henk Kok (GroenLinks) sprak van een ‘typisch staaltje Haags kaasstolpdenken’.

In Den Haag is vooral de PVV boos over de gemaakte afspraken. ‘De Hagenaar, Hagenees en Scheveninger zitten niet te wachten op meer illegalen,’ zegt fractievoorzitter Leon de Jong tegen Omroep West. VVD-fractieleider Martin Wörsdörfer vindt het akkoord een ‘verbetering van de huidige situatie’.

De illegalen in Deventer kunnen nog steeds rekenen op opvang. ‘Het gaat om tien mensen. Die laten we echt niet onder de brug slapen,’ zegt wethouder Jan Jaap Kolkman in de Stentor.

Jos Wienen van de asielcommissie van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten zei woensdagavond in Nieuwsuur dat het goed is er nu een ‘basisafspraak’ is gemaakt, maar dat het kabinet goed met gemeenten moet praten.

‘We hebben wel enkele kanttekeningen bij dit akkoord. Zo is het aantal van vijf steden waar wel opvang mogelijk is, te beperkt. Ook hebben we vragen bij de praktische uitvoerbaarheid, zoals de termijn van enkele weken om te werken aan terugkeer.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.