nederland

Haagse hoofdofficier Henk Korvinus wordt raadadviseur van Rutte

Door Carla Joosten - 07 april 2015

Plus: de eerste Pim de Kuijer-lezing in De Balie in Amsterdam en een Nederlands lintje voor een Vlaamse republikein.

Raadadviseur van Rutte

Hoofdofficier van justitie in Den Haag Henk Korvinus (59) wordt raadadviseur van premier Mark Rutte. Korvinus zal Rutte adviseren over veiligheid en recht.

Pim de Kuijer-lezing

Şafak Pavey (38) houdt op 10 april de eerste Pim de Kuijer-lezing in De Balie in Amsterdam. De Kuijer kwam op 32-jarige leeftijd om bij de MH17-ramp. Hij was lobbyist voor Stop Aids Now en actief D66’er. De naar hem genoemde lezing biedt een podium aan ‘een jonge wereldverbeteraar die net als Pim werkt om zijn idealen in daden om te zetten’. De Turkse schrijver en politicus Pavey – de eerste gehandicapte vrouw in het Turkse parlement – zet zich in voor vluchtelingen en vrouwenrechten.

Lintje voor republikein

Paul Van Grembergen (77), oud-minister van Cultuur van Vlaanderen, ontving de Orde van Oranje Nassau uit handen van Henne Schuwer, ambassadeur in België. Een Belgisch lintje weigerde Van Grembergen omdat hij Vlaams nationalist is.

Burgemeester Jan Hoekema van Wassenaar, oud-ambassadeur culturele samenwerking, sprak de laureaat in Brussel toe en prees hem om diens bijdrage aan het gezamenlijke culturele erfgoed. Van Grembergen was voorzitter van het Algemeen-Nederlands Verbond en het Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond in Amsterdam.

Elsevier nummer 15, 11 april 2015

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.