nederland

Haatsjeik Al-Qarni naar Eindhoven: wie is hij?

Door Elif Isitman - 28 april 2015

De Saudische ‘haatsjeik’ Aaidh al-Qarni komt naar Nederland. Hij spreekt donderdag, vrijdag en zaterdag in een moskee in Eindhoven.

Dat meldt GeenStijl dinsdag. Wie is deze islamitische prediker?

No fly list

Al-Qarni is een populaire geestelijke onder  moslims wereldwijd en auteur van het zelfhulpboek Don’t Be Sad. Verschillende regeringen vinden echter dat hij oproept tot haat en geweld en weren hem daardoor. Zo mag hij bijvoorbeeld de Verenigde Staten en Frankrijk niet in. De Amerikanen zien hem als mogelijk gevaar en hebben hem op de ‘no fly list’ gezet. Dat houdt in dat hij niet op een vliegtuig naar Amerika mag stappen.

In 2012 werd hij, samen met drie andere moslimgeleerden, geweerd uit Frankrijk omdat hij zou oproepen tot geweld. De uitlatingen van Al-Qarni zijn expliciet. Zo schreef hij bijvoorbeeld: ‘Huizen en jonge mannen moeten worden opgeofferd. Kelen moeten worden doorgesneden en schedels gebroken. Dit is het enige pad naar de overwinning, naar geloofsbelijdenis en opoffering’.

Al-Qa’ida

Voor de bijeenkomst in de Al Furqaan-moskee in Eindhoven werd hij uitgenodigd door stichting Waqf. Deze stichting werd eerder onderzocht door de AIVD voor mogelijke banden met de terroristische organisatie Al-Qa’ida. De AIVD kon toen echter geen directe link aantonen. De lezing van Al-Qarni voor komend weekend werd aangekondigd via Facebook.

Het Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO) houdt een zwarte lijst van haatpredikers bij die een risico op radicalisering met zich mee brengen en uit Nederland geweerd moeten worden. Het is alleen wel de vraag in hoeverre die lijst betrouwbaar is.

Eerder dit jaar gingen imamgala’s in Utrecht en Rijswijk niet door, doordat er ophef ontstond over radicale sprekers. Minister Bert Koenders (PvdA) van Buitenlandse Zaken trok de visa in van drie omstreden haatpredikers die in Rijswijk zouden spreken, waardoor het evenement in die vorm niet door kon gaan.

Volgens stichting Waqf is er niets aan de hand en heeft Al-Qarni ‘gewoon een visum gekregen’. De geestelijke kwam via Italië Europa binnen en mag door de Schengenzone, waar Nederland ook bij hoort, vrij reizen. ‘Hij is dus geen gevaar voor Europa of Nederland, anders was hij niet binnengekomen’, zegt de woordvoerder van Waqf als reactie op de ontstane commotie. De gemeentefracties van de VVD, de LPF en het CDA willen van het stadsbestuur weten wat het gaat doen om de sjeik tegen te houden.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.