nederland

Heibel na ontruiming Vluchtgarage: wat ging eraan vooraf?

Door Nina Bogosavac - 13 april 2015

Ongeveer honderdtwintig uitgeprocedeerde vluchtelingen hebben maandagochtend de gekraakte parkeergarage in Amsterdam Zuidoost verlaten. De groep loopt nu door Amsterdam, en dat verloopt niet zonder problemen.

Update: de groep is maandag aan het begin van de middag het Amsterdamse stadhuis binnengegaan. Daar zijn ze gaan zitten in de gangen. ‘We zijn dakloos. We kunnen nergens heen. We willen met de burgemeester praten’, zei een van hen tegen AT5.
Eerder werden drie mensen gearresteerd en een agent is lichtgewond geraakt. Inmiddels trekt de groep met onbekende bestemming over straat. De politie observeert hen.

De asielzoekers – die zich hebben verenigd onder de naam ‘Wij zijn hier’ – moesten van burgemeester Eberhard van der Laan (PvdA) uit het pand.

Oproer

Volgens Het Parool worden leuzen gescandeerd als ‘We are here’ en ‘We are not criminal’. Enkele bussen van de Mobiele Eenheid (ME) zijn aanwezig. De groep van voornamelijk mannen zegt niet te weten waar ze heen kan.

Een aantal vluchtelingen was na de eerste aanhouding woedend op de politie en zocht de confrontatie. Van de arrestanten zwaaide een man met een stok om zich heen en dreigde een tweede met een mes.

Na het vertrek van de asielzoekers, afkomstig uit onder meer Somalië, Sudan, Congo en Jemen, versperde een grote groep even verderop een doorgaande weg. De ME kwam in actie. Kort daarop bedaarden de gemoederen.

Bed-bad-brood

De groep uitgeprocedeerde asielzoekers zette in 2012 met behulp van vrijwilligers de campagne ‘Wij zijn hier’ op om aandacht te krijgen voor hun situatie en begonnen hun tocht langs verschillende locaties in Amsterdam. De nachtopvang (bed-bad-brood) die de gemeente beschikbaar stelt, is volgens hen geen oplossing.

Burgemeester Van der Laan heeft met andere gemeenten afgesproken dat asielzoekers voor wie geen plek is in Amsterdam daar terechtkunnen. In de Vluchtgarage verblijven zo’n honderdtwintig uitgeprocedeerde asielzoekers.

Zwerftocht

De meeste van de tijdelijke bewoners van de Vluchtgarage verlieten het pand voor 9.00 uur, het tijdstip waarop in actie zou worden gekomen. De groep met verschillende nationaliteiten verbleef zestien maanden in het gebouw aan de Kralenbeekstraat in Amsterdam, dat moet worden gesloopt.

Het gerechtshof in Amsterdam bepaalde vorige week dat de gekraakte parkeergarage mag worden ontruimd. Het hof week met het vonnis af van het oordeel van de rechtbank, die eerder besloot dat de bewoners van het pand niet voor 1 mei hoefden te vertrekken.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.