nederland

‘Hulporganisaties zelf schuldig aan dood bootvluchtelingen’

Door Servaas van der Laan - 16 april 2015

De asielindustrie moedigt asielzoekers aan lokale vluchtelingenkampen te verlaten en de gevaarlijke oversteek naar Europa te wagen. Daarmee maken hulporganisaties zich schuldig aan nalatigheid met de dood tot gevolg.

Dat zei oorlogsjournalist Arnold Karskens woensdagavond bij het tv-programma Pauw.

Juridische stappen

Karskens bereidt juridische stappen voor tegen ‘bepaalde politieke partijen of groeperingen’ die deel uitmaken van de asielindustrie of die industrie steunen.

Door te pleiten voor meer reddingsacties stimuleert de asielindustrie de komst van asielzoekers. Daarmee maken deze organisaties zich volgens de journalist mogelijk ‘schuldig aan nalatigheid de dood ten gevolge hebbende’. ‘Artsen zonder Grenzen spendeert 1,7 miljoen aan de opvang van bootvluchtelingen. Ik zeg: spendeer die 1,7 miljoen door op het strand van Libië mensen te waarschuwen… stap niet op die boot want het risico dat je verdrinkt is veel te groot.’

Lokale opvang

Volgens Eduard Nazarski van Amnesty International wordt er op dit moment meer geld geïnvesteerd in grensbewaking dan in het redden van mensen op zee en meer dan in het opvangen van die mensen in de regio. ‘Als u zegt, we gaan organisaties aanklagen, dan zeg ik “kom maar op,” zegt Narzarski.

Karskens pleit ervoor de vluchtelingen uitsluitend in de regio op te vangen: ‘Voor 1 vluchteling die we in Europa opvangen, kun je daar wel 40 of 50 of meer mensen helpen. Er zijn daar 50 miljoen vluchtelingen. We moeten niet het idee hebben dat al die 50 miljoen op een of andere manier naar Europa kunnen. Waarom zou je het onderscheid maken tussen de rijken en de arme vluchtelingen?,’ zegt Karskens die ervoor pleit om de bootjes gewoon terug te sturen. ‘Daarmee blokkeer je én het verdrinken én die mensensmokkelaars.’

Onlangs pleitte de VVD ervoor om voortaan alle vluchtelingen in kampen rond de oorlogsgebieden op te vangen. Dat plan vond, op de PVV na, nauwelijks gehoor bij de andere politieke partijen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.