nederland

Illegalen schoppen trammelant bij PvdA-kantoor

Door Servaas van der Laan - 29 april 2015

Uitgeprocedeerde asielzoekers hebben woensdag hun woede geuit over het zogenoemde bed-, bad- en broodakkoord bij het partijkantoor van de PvdA in Amsterdam. De illegalen zijn niet blij met het akkoord en leggen de schuld bij de PvdA.

‘Stop deportaties, alle vluchtelingen welkom,’ is te lezen op een boordje dat één van de actievoerders in de lucht houdt.

Protestactie

De protestactie, georganiseerd door het verbond ‘Wij zijn hier’, begon woensdagmiddag om 16.00 uur voor het partijkantoor van de PvdA aan de Amsterdamse Herengracht. De illegalen zijn boos over het feit dat de PvdA deels is meegegaan met de voorwaarden van de VVD. ‘De PvdA lijkt te hopen dat de Raad van State het bed-, bad- en broodakkoord nietig verklaard. Dat is speculeren op redding over de rug van de verworpenen der aarde,’ zegt fractievoorzitter van GroenLinks in de hoofdstad Rutger Groot Wassink op Twitter.

PvdA-voorzitter Hans Spekman kwam naar buiten om de illegalen toe te spreken, maar volgens Telegraaf-verslaggever Ruben Koops kwam Spekman niet boven het gejoel uit.

Toen Spekman weer naar binnen ging, vlogen de protestborden tegen de ruiten van het partijkantoor, meldt Koops. Vervolgens zette de club met illegalen en sympathisanten een mars in over de Herengracht richting het centrum van de hoofdstad.

Akkoord

Vorige week kwamen regeringspartijen PvdA en VVD met elkaar overeen dat alleen nog in de vijf grootste steden van Nederland illegalen zullen worden opgevangen indien zij meewerken met hun vertrek. Wie niet meewerkt, komt op straat te staan.

Dat is althans wat is afgesproken. Op 11 mei zal de Raad van State antwoord geven op de vraag of het kabinet wel voorwaarden mag stellen aan illegalenopvang. Die uitspraak kan het ‘zwaarbevochten compromis’ tussen de twee partijen weer helemaal van tafel vegen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.