nederland

In beeld: ME ontruimt gekraakt Maagdenhuis

Door Servaas van der Laan - 11 april 2015

De Mobiele Eenheid (ME) heeft in Amsterdam een einde gemaakt aan de bezetting van het Maagdenhuis van de Universiteit van Amsterdam (UvA). De ME moest ingrijpen omdat de krakers weigerden dit weekend te vertrekken.

Studenten van de UvA hadden het universiteitsgebouw in de hoofdstad enkele weken geleden gekraakt en verbleven er sindsdien.

Festival

Maar vrijdag vond de rechter het genoeg en gaf de studenten het bevel te vertrekken. Dat vonnis maakte op de studenten, die onder meer oproepen tot ‘meer democratie’, weinig indruk.

Ze wilden dit weekend nog even ‘een festival’ houden in het universiteitsgebouw en weigerden te vertrekken. Hierop gaf de gemeente de ME de opdracht het pand te ontruimen.

Negen arrestaties

Dit verliep over het algemeen soepel, maar een paar krakers bleven hardnekkig. De politie heeft negen arrestaties moeten verrichten onder meer vanwege belemmering en belediging. Eén van de krakers vond het nodig om een politiepaard te bekogelen met verf. Ook deze dierenhater is door de politie meegenomen.

Sommige studenten hebben hun lesje nog niet geleerd en roepen op door te gaan met de ‘bezetting’ buiten het gebouw. ‘Maagdenhuis gaat door,’ riepen enkele krakers buiten op het Amsterdamse Spui. De studenten willen hun ‘festival’ nu buiten op het plein houden, maar aangezien daar geen vergunning voor is aangevraagd, lijkt de kans klein dat de gemeente dit zal toestaan.

Nu de krakers weg zijn, kan in het gebouw de schade worden opgenomen. Volgens de UvA zijn er plafonds vernield, muren doorgebroken en is er graffiti gespoten. De universiteit schat de schade op een half miljoen euro. Het is niet duidelijk of deze schade op de krakers wordt verhaald.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.