nederland

Inwoners Gouda Noord vrezen dat bouw moskee stiekem doorgaat

Door Servaas van der Laan - 03 april 2015

Een berichtje in bouwvakblad Cobouw heeft vrijdag voor woede gezorgd onder inwoners van Gouda Noord. Het bericht wekt de suggestie dat de aanbesteding van de omstreden El Wahda-moskee wordt voortgezet, terwijl het plan vorige maand voorlopig opzij was geschoven.

Vorige maand werden de plannen voor de nieuwbouw van de El Wahda-moskee in Gouda Noord voorlopig opzijgeschoven. Het moskeebestuur beraadt zich op een nieuw plan voor een kleinere moskee en zal samen met de inwoners van Gouda Noord kijken naar een passende oplossing.

Bouw gepland

Althans, zo lijkt het. Een ingenieur die in Gouda Noord woont schrok zich onlangs rot toen hij in het bouwvakblad Cobouw een bouwbericht las voor het gebedshuis El Wahda voor circa 1.500 gelovigen. In het bericht staat dat de bouw van de moskee gepland staat voor april 2016.

‘We worden gewoon afgeleid met een mediationproces, maar intussen zet de gemeente de bouw stiekem door en plaatst de aanbesteding van de moskee vrolijk in de Cobouw,’ zegt Edward Uittenbroek van de actiegroep Gouda Noord zoals het Hoort. ‘De gemeente dacht natuurlijk dat wij hier de Cobouw niet lezen, dat ze dit plan er stiekem wel even doorheen konden drukken. Maar we zijn niet gek. In onze wijk wonen ook ingenieurs.’

1 April-grap

Zet de gemeente de moskeeplannen inderdaad stiekem door? Volgens woordvoerder Peter Oet van het College van Burgemeester en Wethouders in Gouda is dat onzin.

‘Iedereen heeft recht op zijn eigen waarheid, maar zo zit het niet in elkaar. We hebben vorige maand afgesproken dat de plannen tijdelijk worden stilgelegd en dat er samen met El Wahda en de inwoners van Gouda Noord naar een ander plan zal worden gekeken. Ik vrees dat het berichtje in Cobouw een slechte 1 april-grap is. Als we een aankondiging van een aanbesteding zouden doen dan zou het bericht er heel anders uitzien en zouden we dit bovendien niet in de Cobouw doen.’

Foutje

Op de redactie van Cobouw wordt eerst ook gedacht dat het om een 1 april-grap gaat. Maar na navraag bij de betreffende redacteur blijkt het om een foutje te gaan.

Een redacteur van Cobouw vertelt hoe het zit: ‘Het bericht is gemaakt naar aanleiding van het besluit om de bouwplannen te herzien. In het bericht had moeten staan dat de “plannen worden heroverwogen”, maar helaas zijn in de papieren versie de laatste twee woorden weggevallen. Het gaat hier zeer waarschijnlijk niet om een aanbestedingsbericht. De kogel is nog niet door de moskee in dit geval.’

Humor

Wanneer Edward Uittenbroek van de actiegroep Gouda Noord zoals het Hoort dat verhaal hoort, schiet hij in de lach.

‘Ik vind dit wel humor. Er is op dit moment veel gedonder in Gouda. De paniek is compleet. We hebben hier te veel meegemaakt om dit te kunnen geloven. Want dit is geen foutje hoor, ik geloof er niets van. Maar ik ben er wel blij mee hoor. Het is altijd fijn wanneer de tegenstander in de fout gaat. Ze hebben in ieder geval weer een hoop uit te leggen.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.