nederland

Kabinet praat verder over illegalen: drie mogelijke uitkomsten

Door Shari Deira - 17 april 2015

Regeringspartijen VVD en PvdA praten vrijdag verder over de opvang van illegalen. Voordat het beraad in het Torentje begint, praten de partijen in eigen kring over hoe zij dit conflict kunnen oplossen.

Ingewijden zeiden donderdag dat van een kabinetscrisis nog steeds geen sprake is, maar een oplossing is er na urenlang overleg nog steeds niet. Rond half vijf kwam er een eind aan het beraad in het Torentje van premier Mark Rutte (VVD), opnieuw zonder resultaat.

Compromis

Bronnen in Den Haag zeggen dat vooral fractieleiders Halbe Zijlstra (VVD) en Diederik Samsom (PvdA) zich hard opstellen in het conflict, en premier Rutte en vicepremier Lodewijk Asscher (PvdA) zouden meer bereid zijn een compromis te sluiten.

Op hoofdlijnen zouden VVD en PvdA het al met elkaar eens zijn, maar als het gaat om de details blijven er conflicten. Deze drie opties worden in Den Haag besproken.

1. Rechter

Een mogelijke uitkomst is dat het kabinet de rechter zich laat uitspreken over de kwestie. Aangezien VVD niet wil dat er opvang voor illegalen wordt geregeld, en de PvdA juist wel, zou een rechterlijke uitspraak uitkomst kunnen bieden. De liberalen vrezen dat zij de rechtse kiezer kwijtraken, als zij toch akkoord gaan met de opvang van uitgeprocedeerden.

Als de rechter bepaalt dat de overheid verplicht is, om uitgeprocedeerde asielzoekers op te vangen, kan de VVD zeggen: ‘We wilden het niet, maar we moeten nu wel.’

De VVD zou dit wel aandurven, maar de PvdA zou hieraan allerlei voorwaarden verbinden, waardoor de liberalen terugtrekken, schrijft De Telegraaf. Op 11 mei dient al een hoger beroep van zes asielzoekers die geen opvang kregen en deze kwestie nu voorleggen aan de Raad van State.
https://twitter.com/ElsevierDenHaag/status/588990545286012928

2. Rijksopvang

Voormalig staatssecretaris Fred Teeven (VVD, Asiel) pleitte eerder voor een rijksopvang, ergens op het platteland van Ter Apel en Gilze-Rijen, maar dat is er nooit van gekomen. Gemeenten zouden dan moeten stoppen met de ‘bed, bad en brood’-voorziening, en alleen op deze centrale plekken zouden illegalen opvang kunnen krijgen.

De PvdA wil liever stadsbesturen niet dwingen om opvangcentra te sluiten en ook de VVD is niet enthousiast. De staat zou dan alsnog opvang bieden aan vreemdelingen, die het land juist moeten verlaten. Bovendien ziet de VVD haar gelijk in de uitspraak van het Comité van Ministers van de Raad van Europa.

Toch maakt dit voor illegalen het verblijf in Nederland minder aantrekkelijk, als er alleen nachtelijke opvang is en zij overdag moeten rondwandelen ‘door de weilanden van Ter Apel’.

3. Uitstellen

Het kan ook dat VVD en PvdA de kwestie voorlopig voor zich uitschuiven. Het vraagstuk of illegalen moeten worden opgevangen, speelt natuurlijk al langer. Een betrokkene zegt tegen de Volkskrant dat een mogelijk is ‘het blikje weer een half jaar voor ons uit te schoppen’.

De coalitiepartijen wachten al sinds het aantreden van het kabinet op uitspraken van rechters.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.