nederland

Koningsdag nieuwe stijl in Dordrecht

Door Elif Isitman - 27 april 2015

Koning Willem-Alexander en zijn familie hebben maandagochtend voet aan wal gezet in Dordrecht. Hiermee ging de eerste Koningsdag nieuwe stijl van start.

De koninklijke gasten arriveerden rond 11 uur per waterbus op het Groothoofd, waar het bezoek begon met een grande parade op het met water oude en nieuwe vaartuigen.

De Koning plaatste bij aankomst zelf een foto op Twitter, met uitzicht vanaf de boot.

Boot

Hierna krijgt het gezelschap een twee uur durende tour langs de iconen van Dordrecht. In voorgaande jaren ging dat alleen te voet, maar dit jaar gaat de familie ook per boot en met elektrisch vervoer. Hoogtepunten zijn onder meer de Grote Kerk en het Scheffersplein. Bij de Grote Kerk zijn optredens van het jaarlijkse Bach Festival en op het Scheffersplein tonen ondernemers uit de stad hun lokale producten.

Op het Hof van Dordrecht opent Koning Willem-Alexander een historisch museum rond de eerste Vrije Statenvergadering in 1572. De rondleiding eindigt op het Statenplein voor een feestelijke afsluiting met de titel ‘De Dordtse jeugd is het einde’.

Het Koninklijk Huis gaf voor de aanvang van de intocht een nieuwe foto van het koninklijk gezin vrij op sociale media ter ere van ‘Koningsdag Nieuwe Stijl’. Op de foto is te zien hoe koning Willem-Alexander, koningin Máxima en de prinsesjes Amalia, Ariane en Alexia poseren op het bordes van De Eikenhorst in Wassenaar.

Aanwezigen

De samenstelling van de koninklijke familie is dit jaar iets anders dan in voorgaande jaren. Zo is prinses Beatrix dit jaar voor het eerst niet van de partij, evenals prinses Mabel, prinses Margriet en haar man Pieter van Vollenhoven. Vanwege het overlijden van de vader van prinses Aimée ontbraken prins Floris en prinses Aimée eveneens. De drie dochters van het koningspaar Amalia, Alexia en Ariane, prins Constantijn en zijn vrouw Laurentien zijn er wel bij. Ook Maurits, Bernard, Pieter-Christiaan, de zonen van prinses Margriet en hun echtgenotes zijn wel aanwezig bij het bezoek aan Dordrecht.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.