nederland

Krijgt u te veel zout binnen? Deze producten moet u mijden

Door Shari Deira - 26 april 2015

Het zoutgehalte is in een aantal producten in de supermarkt verlaagd, maar in veel gevallen is het nog onverminderd hoog. Niet goed, want te veel zout kan leiden tot een te hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten.

Uit onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat van de negentig producten die in 2013 al werden onderzocht, veertig nog net zo zout zijn als toen. Sommige voedingsmiddelen zijn zelfs nog zouter.

Zout

Moet u vanwege een hoge bloeddruk of hart- en vaatziekten al zo min mogelijk zout eten? Dan moet u deze producten, overigens niet alleen vanwege het zoutgehalte, in ieder geval mijden.

  • Wagner Big Pizza Supreme: 10 procent zouter dan in 2013 (5,5 gram zout)
  • Old Amsterdam kaas: 15 procent meer zout dan in 2013
  • Beemster belegen 48+ kaas: 15 procent meer zout dan in 2013
  • Honig mix nasi speciaal: nog even zout als in 2013

Albert Heijn en Aldi gaven het goede voorbeeld, oordeelt de Consumentenbond. Zij verlaagden het zoutgehalte met meer dan 50 procent in borrelnootjes en de Kopsoep Kip.

Kruidenmix

Wie minder zout wil eten, zou ook bepaalde kruidenmixen moeten vermijden. In kruidenmixen voor gehakt, kip of vis zit vaak erg veel zout, soms wel 81 procent.

Nederlanders krijgen gemiddeld 9 gram zout binnen per dag, terwijl we maar 1 gram nodig hebben. Meer dan 6 gram is slecht voor de gezondheid. Van onze zoutinname komt 80 procent uit alledaagse producten, zoals brood, kaas een vleeswaren. Behalve een hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten, kan te veel zout ook zorgen voor botontkalking en nierziekten.

Toch bleek uit onderzoek van het RIVM in februari dat het de goede kant op gaat met de zoutinname. Het zoutgehalte in brood is gedaald met 21 procent ten opzichte van 2011. Omdat Nederlanders erg veel zout binnen krijgen via brood, daalt over het algemeen de zoutinname.

Vorig jaar tekenden het ministerie van Volksgezondheid en de brancheorganisaties van de voedingsmiddelenindustrie, detailhandel, horeca en catering een akkoord om het zoutgehalte in eten naar beneden te krijgen. Ook de hoeveelheid suiker en vet moet omlaag.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.