nederland

Lezing ontkenner Armeense genocide gaat door buiten de VU

Door Servaas van der Laan - 23 april 2015

De lezing van de Amerikaanse historicus Justin McCarthy over de Armeense genocide zal niet in een gebouw van de Vrije Universiteit (VU) worden gehouden. Studentenvereniging Anatolia houdt de lezing op een externe locatie.

Dat meldt website The Postonline donderdag.

Toestemming

Aanvankelijk lieten de studenten weten dat ze gewoon door zouden gaan met de lezing omdat ze er toestemming voor hadden gekregen. Maar de VU trok de toestemming in nadat duidelijk was geworden dat het om een lezing van McCarthy ging en niet om een debat.

Achter de schermen probeerde de VU overigens nog wel een tweede spreker te benaderen zodat het debat door kon gaan. Zo werden genocide-onderzoekers Anthonie Holslag en Ton Zwaan benaderd, maar die bedankten voor de eer.

Provocatie

Omdat de VU er niet in is geslaagd een tweede spreker te regelen, werd het evenement definitief van de agenda gehaald. De Turkse studentenvereniging houdt de lezing nu in de congreszaal Aristo in Amsterdam.

Voor Armeniërs wordt de lezing als een provocatie gezien aangezien juist vrijdag wordt herdacht dat de Jong Turken honderd jaar geleden de volkerenmoord op de Armeense minderheid in het Ottomaanse Rijk in gang zetten. Professor McCarthy ontkent dat er sprake is geweest van een vooropgezet plan en weigert om die reden te spreken van genocide.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.