nederland

Lid opgerolde terreurcel Mohamed B. voor de rechter in Rotterdam

Door Elif Isitman - 13 april 2015

De Nederlandse verdachte die betrokken zou zijn bij een in Marokko opgerolde terreurcel moet dinsdag in Rotterdam voor de rechter verschijnen. Het gaat om de in oktober opgepakte Mohamed B.

De in Marokko geboren Mohamed B. (27) wordt verdacht van voorbereiding van een terroristische aanslag op de Nederlandse politie. Dat meldde het Openbaar Ministerie maandag. De zitting op dinsdag is een pro-formazitting. Hierin zullen alleen de procedurele elementen van de rechtszaak besproken worden.

Trouw

B. werd in oktober al opgepakt omdat hij een aanslag op politieagenten zou voorbereiden. Volgens de AIVD probeerde B. aan een wapen te komen om de aanslag uit te voeren. In een schrift dat politieagenten vonden, schreef hij ook een recept voor een bom en legde hij een eed van trouw af aan Abu Bakr al-Baghdadi, de leider van terreurbeweging Islamitische Staat (IS).

‘Meng goed en gooi het tegen dingen die snel voorbijkomen. Bijvoorbeeld een auto van de afvallige politie of een auto van het tirannieke leger. Als God het wil,’ stond er bijvoorbeeld in het schrift.

Ook stond er een brief aan het Nederlandse volk en de regering in: ‘Deze brief is van de volgelingen van de islamitische staat aan de Nederlandse regering. Als zij deelneemt aan de duivelse coalitie tegen de staat, bij Allah dan zullen uw dagen zwart zijn’. Daarnaast zou B. berichten op Facebook hebben gepost waarin hij stelt dat hij aanhanger is van IS en dat hij wilde afreizen naar het ‘kalifaat’.

Vrouwen versieren

Volgens zijn advocaat André Seebregts, waren de berichten ‘niet serieus bedoeld’ en was B. er slechts op uit om vrouwen te versieren. ‘Als hij al deel uitmaakt van een cel, dan is het een cel die zich bezighoudt met het versieren van lekkere wijven,’ aldus de raadsman. Seebregts wijst hierbij naar chatberichten die B. op Facebook had met vrouwen.

Zodra hij op een foto zag dat de vrouwen een niqaab droegen, begon hij hen aan te spreken met ‘wat vrome woorden’. Vervolgens zou hij ze ‘uit de kleren beginnen te praten’ of gesprekken beginnen over seks.

In de chatgesprekken zou hij tegen vrouwen verteld hebben dat hij in Libië is geweest voor een gevechtstraining om ze te imponeren. Volgens Seebregts is zijn cliënt echter nog nooit in Libië geweest.

B. zou er volgens de advocaat geen seconde bij stil hebben gestaan dat zijn ‘geflirt’ hem op de terroristische afdeling zou doen belanden. Hij zit daar inmiddels al een half jaar vast. Seebregts zou niets weten van het B.’s lidmaatschap van een Marokkaanse terreurcel.

Marokko

Eerder op maandag berichtte het Marokkaanse ministerie van Binnenlandse Zaken of het oprollen van een terreurcel die het op Nederland gemunt zouden hebben. De zes leden van de groep zouden ook aanslagen hebben gepland voor in Marokko, en een lid zou bommen en vuurwapens hebben willen gebruiken tegen veiligheidsbeambten in Nederland. De leden van de terreurcel ‘hielden geheime bijeenkomsten’ en kregen training in een bos in de buurt van de noordelijke kustplaats Nador, aldus de Marokkaanse autoriteiten.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.