nederland

Lokale VVD’ers: wij willen wel basisopvang voor illegalen

Door Anne Vader - 17 april 2015

VVD en PvdA praten verder over opvang voor illegalen. Gemeenten én lokale VVD-bestuurders willen uitgeprocedeerde asielzoekers echter niet zomaar op straat zetten. Zij zeggen wel ‘bed, bad en brood’ te blijven bieden.

Sinds vanmiddag zitten de coalitiepartners weer in het Torentje om te onderhandelen over de noodopvang voor illegalen. De PvdA is voorstander van de bed-bad-en-broodregeling, de VVD is tegen. Lokale VVD-bestuurders denken daar anders over dan de landelijke partij, blijkt uit een rondgang van NRC Handelsblad langs de twintig grootste gemeenten.

De meeste lokale VVD-bestuurders werken mee aan opvang van illegalen in hun gemeente en willen dat ook blijven doen. ‘Als lokale overheid kun je deze mensen niet aan hun lot overlaten. Ze zijn er nu eenmaal,’ zegt VVD-wethouder Hans Buitelaar uit Amersfoort in de krant.

Ook VVD’er Fred de Graaf, interim-burgemeester in Enschede, gaat ervan uit dat de gemeente asielzoekers zonder papieren een dak boven het hoofd blijft bieden. De landelijke VVD vreest dat noodopvang een aanzuigende werking op nieuwe asielzoekers heeft.

Grote steden

Eerder deze week liet de Haagse VVD-burgemeester Jozias van Aartsen al weten dat hij gewoon doorgaat met de opvang in zijn stad. ‘Wij willen niet allerlei zwervende types in de steden hebben,’ aldus Van Aartsen. De gemeente is in eerste instantie aangewezen om een oplossing te vinden voor illegalen.

Ook Amsterdam en Utrecht blijven voorlopig bed, bad en brood bieden aan asielzoekers zonder papieren. Burgemeester Eberhard van der Laan (PvdA) van Amsterdam wil ‘los van Europa’ zorgen voor onderdak en eten tussen 17.00 en 9.00 uur, zei hij deze week in Nieuwsuur.

In de hoofdstad trekken zo’n 120 illegalen zwervend en protesterend door de stad. Ze sliepen deze week in een kantoorpand in Amsterdam-West, op een bouwterrein in De Pijp en in het Vondelpark. Omdat zij een 24-uursopvang willen maken zij geen gebruik van de avond- en nachtopvang die de gemeente biedt.

Overleg

Begin dit jaar beloofde toenmalig staatssecretaris Fred Teeven (VVD) financiële hulp aan gemeenten om illegalen in hun basisbehoeften te voorzien. De staatssecretaris was zelf geen voorstander van de regeling, maar wilde die financieren in afwachting van de uitspraak van het Comité van Ministers van de Raad van Europa over de kwestie.

De uitspraak, die deze week kwam, geeft ruimte voor verschillende interpretaties. Enerzijds stelt deze dat illegalen recht hebben op onderdak. Aan de andere kant verwijst de Raad naar het Sociaal Handvest, waarin staat dat alleen mensen met een rechtmatig verblijf in een lidstaat hebben, bescherming genieten.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.