nederland

Marilie Walker-de Bruijn Kops (1963-2015): beeldschoon en sociaal

Door Gerlof Leistra - 21 april 2015

Ze stond op de covers van de Viva, Marie Claire en Cosmopolitan en was zelfs tijdens haar ziekte mooi. Maar van binnen was Marilie Walker-de Bruijn Kops nog mooier dan van buiten.

Beeldschoon en heel sociaal: Marilie Walker-de Bruijn Kops was van binnen nog mooier dan van buiten. Ze werkte als topmodel en later als booker ­(regelaar) voor een bureau. Ze was empathisch, hartelijk en loyaal. ‘Een integere vrouw, een gever,’ zegt haar man Steve Walker (48), filmer en cameraman. Ze overleed vrijdag 10 april in Amsterdam aan de gevolgen van kanker, 51 jaar oud.

Foto’s

‘Een zonnig en stralend kind,’ zegt Pim (57), de oudste van haar twee broers. ‘Marilie was altijd aan het zingen en begon al vroeg haar kleren zelf te maken en haar kamer op een eigen manier in te richten.’

Rond haar zeventiende maakte hij foto’s van haar en een vriendin, en toen bleek hoe fotogeniek ze was. Via een bevriende fotograaf stond ze een week later al op de cover van Viva. Ze prijkte onder meer op Marie Claire en Cosmopolitan en liep modeshows in Milaan, Parijs en Tokio.

Voormalig buurmeisje en vriendin Yvette Dam (51) was toevallig haar booker. ‘We kennen elkaar vanaf onze babytijd. Marilie was verlegen en werd door dat modellenwerk zelfverzekerd. Ze had een enorme power en in de omgang een elegante nonchalance. Ze was altijd attent en vol aandacht.’

Met vriendinnen zong ze in de feestband A Case of Tomatoes. Pim, toetsenist van De Dijk, gaf muzikale adviezen. ‘Marilie was in elk gezelschap de bindende factor.’

Hartsvriendinnen

Lou Niestadt (47) kwam haar 27 jaar geleden tegen bij een concert van De Dijk in Paradiso. ‘Marilie was net gestopt als model en zei tegen mij dat ik model moest worden. We werden hartsvriendinnen. Marilie had heel veel verschillende soorten vrienden en deed met iedereen weer andere dingen.’

Tijdens een cursus filmtechniek in Nottingham in 1999 ontmoette ze Steve. ‘Ze was prachtig om te zien en hielp mijn eindfilm af te maken. Daarna ben ik naar Nederland gekomen. In Amsterdam zag ik meteen een affiche van haar hangen voor make-up. Marilie was een trotse en krachtige vrouw die altijd aandacht had voor anderen.’ Ze kregen dochter Easy May en zoon Dyce Lee.

Borstkanker

Willemijn Lindeboom (46) leerde Marilie 15 jaar geleden kennen omdat haar kind net als Dyce verstandelijk beperkt is, en ze raakten bevriend. ‘Ze was een warme, liefhebbende vrouw. We gingen met onze gezinnen met vakantie en maakten tripjes.’
Negen jaar geleden kreeg Marilie borstkanker, herstelde, maar zes jaar geleden kwam de kanker terug. Ondanks het doodvonnis bleef ze stralen.

Een enorme inspiratiebron, zegt zangeres en vriendin Angela Groothuizen (55). ‘Ze bleef ook tijdens haar ziekte mooi.’

Moeder Annejet (85): ‘Ze heeft geleefd naar wat ze uitstraalde. “Geniet van het leven!” Die instelling hielp haar samen met Steve de tegenslagen in haar leven aan te kunnen, al ging het niet zonder strijd.’
Toen Marilie drie maanden geleden uitbehandeld was, straalde ze enorme rust uit en was volgens Steve het zonnetje in huis.

Elsevier nummer 17, 25 april 2015

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.