nederland

Maximaal opladen tijdens dit paasweekend: vijf tips

Door Nina Bogosavac - 03 april 2015

Een wandeling op Tweede Paasdag of een familiebrunch is zo slecht nog niet. Maar maximaal genieten van je extra lange weekend, hoe doe je dat?

Een volgepland weekend is nog geen garantie voor een voldaan gevoel. Wie slim is, kiest voor activiteiten waardoor hij er daarna weer tegenaan kan. Elsevier geeft vijf tips.

1. Heb plezier in iets, ongeacht het resultaat

Alles kost energie, ook leuke dingen. Door tijdig niks te doen en geen eisen aan jezelf te stellen ontspan je het meest, zegt columnist Jorieke van Noorloos.
Zij schreef mee aan het boek Stop met stressen! en stelt dat je concentreren op één ding je hierin het verst brengt. ‘Dus niet: nou snel een uurtje slapen en dan ben ik weer topfit en kan ik zus en zo gaan doen. Hou in de gaten hoe het met jou gaat en focus je op datgene waar je mee bezig bent, ongeacht het resultaat.

Ga je iets met een groep doen probeer dan ook zelf te ontspannen in plaats van je constant bezig te houden met de rest.’
Zin in iets dat energie opwekt? Kijk naar kunst waar je gek op bent. Het heeft hetzelfde effect als verliefd zijn omdat het zorgt voor een stijging van je dopaminepeilBezoek tijdens Pasen theater-, muziek- en kunstfestival Tweetakt in Utrecht.

2. Maak onderscheid

Onderscheid maken tussen essentiële en minder relevante zaken wordt gemakkelijker door bepaalde oefeningen.
Universitair Hoofddocent Sharda Nandram (Nyenrode) zei eerder tegen elsevier.nl over spiritualiteit in het zakenleven dat zij het zeer begrijpelijk vindt dat ook ondernemers zich storten op meditatie en mindfulness.
‘Zulke technieken leren onrust in je hoofd te minimaliseren. Ze leiden tot verstilling. Met als gevolg dat je dieper ervaart wat echt essentieel is in het leven en je scherper belangrijke van onbelangrijke zaken kunt onderscheiden. Dat is van grote waarde voor zakenmensen die overstelpt worden met informatie.’
Week jezelf los van werk op het water: op zaterdag 4 april kan gratis kennis gemaakt worden met verschillende vormen van watersport tijdens de Friese boten opstapdag.

3. Gebruik je smartphone anders, of zet hem uit

Nog niet ervaren in meditatie en mindfulness? Zie je lange weekend als een korte vakantie en speel daarop in door je telefoon anders te gebruiken. Qi Gong Meditation Relaxation is een gratis app voor iedereen die wil beginnen met mediteren.

Instructievideo’s, ontspannende muziek en muziek voor tijdens de meditatie zijn in de app te vinden. Het belooft overwegend droog met geregeld zon te worden, dus waarom geen meditatie in het park? Hongerig na geestelijke ontspanning? Ga Paasbrunchen in de natuur in Naarden

4. Durf nutteloos te zijn en verwonder jezelf

Filosoof en journalist Leon Heuts stelt dat nutteloosheid de mogelijkheid opent van vernieuwing. Heuts is mede-oprichter van de pas opgerichte Academie voor de Nutteloze Kennis en stelt dat het opdoen van nutteloze – maar wel waardevolle – kennis bijdraagt aan ontspanning. ‘Juist in je vrije tijd kan je ervaren om eens niet iets te moeten. Dat er meer is in het leven dan doelen halen als een studie afronden, deadlines of targets halen.

Maar dat wij ons ook kunnen verwonderen, genieten van de wereld. Gewoon om te zijn, en niet om te moeten.’ De Academie laat wetenschappers aan het woord die hun vakgebied niet hoeven verdedigen, maar er met verve over praten. ‘Het gaat ons om het plezier en de verwondering, om nadenken over onze rol in de wereld en onze verbeelding in gang te zetten.’ Een eigentijdse dienst voor de avond van Pasen in de Nieuwe Liefde in Amsterdam.

5. Wellicht het belangrijkste: stel geen verwachtingen aan wat komt

De meeste winkels zijn, op de woonboulevards na, tijdens Pasen dicht. Daarmee wordt het lijstje mogelijkheden om je tijd door te brengen iets korter. Goed nieuws, want volgens Cathy Haynes (School of Life) werken al die opties verlammend.

Haynes schreef in een artikel op de website van The Guardian dat we het idee van geld en verre reizen om van vrije tijd te genieten overboord moeten gooien. ‘We kunnen beter de mogelijkheid om onze eigen genoegens te creëren benutten, in plaats van ze te kopen.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.