nederland

Media: Dijkhoff redde kabinet in illegalencrisis

Door Servaas van der Laan - 24 april 2015

Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Klaas Dijkhoff (VVD) heeft een belangrijke rol gespeeld in de onderhandelingen rondom het illegalenakkoord. Dat zegt VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra in Trouw.

 • Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Klaas Dijkhoff (VVD) heeft een belangrijke rol gespeeld in de onderhandelingen rondom het illegalenakkoord. Dat zegt VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra in Trouw.
  ‘Hij bedacht dat als we het met de PvdA niet eens kunnen worden over het asielbeleid, het terugkeerbeleid misschien wel een aanknopingspunt biedt voor overeenstemming.’ Volgens Zijlstra was dat het omslagpunt. Hij geeft toe dat er ‘genoeg momenten’ waren dat het kabinet had kunnen vallen, maar beide partijen wilden er absoluut uitkomen.
 • Buitenlandse investeerders zijn in de Randstad steeds vaker op zoek naar bouwlocaties waar zij huurwoningen kunnen neerzetten. Dat schrijft de Volkskrant vrijdag op basis van een rondgang langs de bouwwethouders in de grote steden.
  De geldschieters willen appartementen laten bouwen voor mensen die te veel verdienen voor een sociale huurwoning, maar nog geen huis willen of kunnen kopen. Ze zijn vooral geïnteresseerd in woningen met een huur tussen de zevenhonderd en duizend euro.
 • Twee grote in Nederland gevestigde telecombedrijven worden ervan verdacht de dochter van de president van Oezbekistan te hebben omgekocht. Ze zouden honderden miljoenen euro hebben betaald aan een brievenbusfirma van dochter Gulnara Karimova in ruil voor vergunningen en frequenties voor gsm-netwerken in Oezbekistan. Dat schrijft nrc.next vrijdag op basis van gerechtelijke stukken en een rechtshulpverzoek van het Openbaar Ministerie aan Zweden.
  Het gaat om het Zweeds-Finse TeliaSonera en het Noors-Russische VimpelCom. Het OM wil mogelijk 650 miljoen euro van de verdachte bedrijven terughalen. In het rechtshulpverzoek duiken ook namen op van banken en dienstverleners als ING en Orangefield Trust. Zij zouden betrokken zijn bij transacties.
 • De overheid betaalt Microsoft 1,7 miljoen euro om gebruik te blijven maken van het verouderde besturingssysteem Windows XP. Dat meldt de NOS. Vorig jaar werd al een bedrag van drie miljoen euro overgemaakt.
  De Rijksoverheid begon vorig jaar met het overzetten van ruim 40.000 computers toen Microsoft stopte met het ondersteunen van XP. Nu draaien nog zo’n 5000 pc’s op het oude besturingssysteem. De nieuwe overeenkomst geldt voor een halfjaar.
 • De afperser van John de Mol hoeft niet per se dement te zijn. Dat zegt vooraanstaand neuroloog Philip Scheltens van het Amsterdamse VUmc vrijdag in De Telegraaf. Hij twijfelt over de plotselinge dementverklaring van de 70-jarige Dirk M. ‘Dit komt zomaar ineens uit de lucht vallen, vreemd. Kennelijk op gezag van een psychiater en een psycholoog namens de rechtbank. Mijn verbazing is groot.’
  Scheltens vraagt zich af of M. wel goed getest is op dementie.’Iemand die moedwillig een ander afperst, daartoe een plan maakt, alles tot in detail voorbereidt, een zeer bewuste actie dus. Dat is bijna onverenigbaar met het beeld van dementie.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.