nederland

Media: geen boete NS-abonnee, en ‘minder gasverwarming’

Door Shari Deira - 02 april 2015

VVD en PvdA willen dat NS-reizigers met een abonnement geen boete meer krijgen als zij vergeten in te checken. En het kabinet wil dat Nederland minder afhankelijk wordt van aardgas uit Groningen. Het mediaoverzicht van donderdag 2 april.

* Als het aan VVD en PvdA in de Tweede Kamer ligt, stopt de NS met het uitdelen van boetes aan treinreizigers met een abonnement die zijn vergeten in te checken. Kamerleden Betty de Boer (VVD) en PvdA’er Duco Hoogland hebben hierover Kamervragen gesteld, meldt de NOS.

De twee partijen willen dat de NS abonnementhouders niet langer als zwartrijders behandelt als zij vergeten in te checken. De NS zei dinsdag al ‘een hele tijd coulant’ om te gaan met deze groep, maar volgens reizigersvereniging Rover komt het nog zo’n 65 keer per jaar voor dat vaste klanten een bekeuring krijgen.

* Huizen zouden in de nabije toekomst voor een groot deel moeten worden verwarmd door restwarmte en warm water uit de aarde, schrijft minister Henk Kamp (VVD, Economische Zaken) in een brief aan de Tweede Kamer waarover het AD bericht.

Het gasnet is in veel steden aan renovatie toe. Kamp wil voorkomen dat daar veel geld in wordt gestoken en kiest daarom nu al voor een overstap naar alternatieven voor gas.

* Op de voorpagina van De Telegraaf staat een grote foto van de Russische generaal-majoor Sergej Nikolajevtisj Petrovski. Deze man sloot zich in april vorig jaar aan bij de pro-Russische separatisten in Oekraïne. Hij zou een belangrijke rol hebben gespeeld bij het neerhalen van vlucht MH17, waarbij de 298 inzittenden om het leven kwamen.

* Docenten en schoolbestuurders ervaren extra werkdruk door de Onderwijsinspectie, schrijft de Volkskrant. De angst voor een slechte beoordeling door de inspectie veroorzaakt onrust in scholen en een extra werklast bij docenten en schoolleiders, blijkt uit onderzoek van de Algemene Onderwijsbond.

De Onderwijsinspectie bezoekt scholen minimaal een keer per vier jaar. Volgens 64 procent van de ondervraagden doet hun school ‘bepaalde dingen alleen maar om de inspectie tevreden te stellen’.

* De Duitse krant Bild meldt dat de regering van Duitsland verbeterde veiligheidsregels wil invoeren, naar aanleiding van de crash van de Germanwings-Airbus. De regering spreekt over een mogelijke wijziging van het deurmechanisme voor toegang tot de cockpit en het verzamelen en uitwisselen van passagierslijsten tussen landen, meldt de krant op basis van veiligheidsbronnen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.