nederland

Media: kabinet wil verheerlijking anorexia verbieden, en meer..

Door Shari Deira - 03 april 2015

Het kabinet wil onderzoeken of het websites die extreme vermagering verheerlijken, kan verbieden. En gezinnen in Nederland zijn tevreden over hun leven. Het mediaoverzicht van vrijdag 3 april.

* Het kabinet laat onderzoeken of het in navolging van Frankrijk zogenoemde pro-Ana-websites kan verbieden, meldt De Telegraaf. Staatssecretaris Martin van Rijn (PvdA, Volksgezondheid) zegt tegen de krant dat anorexia een ‘verschrikkelijk probleem, met heel ernstige gevolgen is’.

‘Ik vind dat je zoveel mogelijk moet doen om dat te voorkomen. Daarom wil ik onderzoeken wat de juridische mogelijkheden en onmogelijkheden zijn om een wet te maken die vergelijkbaar is met de Franse.’

* Uit onderzoek van het AD blijkt dat Nederlandse ouders een 8+ geven voor hun gezinsleven. Ze zijn tevreden over de opvoeding van hun kinderen en de sfeer in huis. Driekwart van de gezinnen geeft een rapportcijfer 8, slechts 3 procent geeft het eigen gezin een onvoldoende.

Belangrijke redenen voor tevredenheid over het gezin zijn elkaar goed begrijpen, genoeg eigen ruimte voor iedereen en weinig geruzie en conflicten.

* Nog meer nieuws uit het AD: ongeveer 10 procent van het geld dat was bedoeld voor ‘meer blauw op straat’, wordt gestoken in de verbouwing van politiebureaus, om advocaten een plek te geven in verhoorkamers.

Van de 105 miljoen euro die het kabinet beschikbaar heeft gesteld, gaat 8 miljoen euro naar verbouwingen en nog eens 4 miljoen euro extra naar de bijscholing van agenten en hulpofficieren van justitie.

* Een groot aantal sociale huurwoningen belandt in de vrije sector, blijkt uit een onderzoek van de Woonbond, waarover de Volkskrant bericht. Woningcorporaties schroeven hun tarieven op. De gemiddelde kale huurprijs is de afgelopen twee jaar met 29 procent gestegen.

* Tegen ASR-topman Jos Baeten is aangifte gedaan wegens meineed, blijkt uit documenten die in handen zijn van Het Financieele Dagblad. Baeten zou onder ede tijdens een getuigenverhoor voor de rechtbank in Utrecht hebben gelogen over zijn kennis over een hoofdpijndossier.

Baeten was donderdag 3 juli 2014 opgeroepen om te getuigen in een lang slepende procedure rond de verkoop van een assurantiebedrijf waarvan ASR financier was. Daarbij verkocht Jos Lindhout zijn aandelen voor 1 euro, naar eigen zeggen onder druk van ASR.

Baeten zei dat hij ‘nooit enige bemoeienis met de kwestie’ had gehad, maar uit documenten blijkt dat hij eerder uitgebreid over de kwestie heeft gesproken.

http://fd.nl/ondernemen/1099197/topman-asr-beschuldigd-van-meineed-tijdens-verhoor

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.