nederland

Media: ‘KLM wordt onterecht uit de wind gehouden bij MH17’

Door Servaas van der Laan - 11 april 2015

In De Telegraaf verklaart een juridisch expert andermaal dat ook KLM en de Nederlandse staat aansprakelijk zijn voor vlucht MH17.
En Buitenlandse Zaken (BZ) handelt kil en berekenend wanneer een landgenoot in vijandelijke handen is gekomen, schrijft de Volkskrant.

  • Familie en vrienden van gegijzelden zijn in de Volkskrant zeer kritisch over de rol van het ministerie van Buitenlandse Zaken bij ontvoeringen. Zoals bij Sjaak Rijke het geval was, bepaalt vaak toeval of iemand vrij komt of niet. ‘De weigering tot onderhandeling, de kille ontvangst, het wij-betalen-nooit-principe, het gebrek aan resultaat. Het zijn steeds dezelfde klachten die betrokkenen bij gegijzelden over Buitenlandse Zaken ventileren,’ schrijft de krant.
    Fotograaf Jeroen Oerlemans, die door moslimrebellen werd gegijzeld gehouden, heeft geen hoge pet op van de medewerker van BZ die naar hem toe kwam toen Oerlemans was bevrijd. ‘Die man blonk uit in onwetendheid. Op concrete vragen over de situatie in de regio kon hij geen antwoord geven. Kennis van Turkije en Syrië heeft hij opgedaan op de golfbaan, vermoed ik’.
  • Als blijkt dat KLM en de Nederlandse overheid voldoende aanwijzingen hadden dat het luchtruim van Oost-Oekraïne niet veilig genoeg was, dan zijn zij mede aansprakelijk te stellen voor de ramp met MH17. Dat stelt de Belgische luchtvaartjurist Arthur Flieger in De Telegraaf. ‘KLM wordt onterecht uit de wind gehouden’, aldus Flieger. Volgens hem was MH17 net zo goed een KLM-vlucht, omdat het vluchtnummer werd gedeeld met partner Malaysia Airlines. ‘KLM kan haar verantwoordelijkheid daarom niet afschuiven en de regering evenmin, zeker niet omdat het toestel van Schiphol vertrok’, meent hij. De Utrechtse slachtofferadvocaat Jan Willem Koeleman is het met Flieger eens. ‘Juridisch moet dan wel worden aangetoond dat ze hadden kunnen weten dat de Boeing uit de lucht kon worden geschoten. Maar Oekraïne mag dan niet vrijuit gaan, want die stelde het luchtruim boven 9,7 km open.’
  • De daders van de spectaculaire kluisjesroof tijdens de paasdagen zijn gefilmd door bewakingscamera’s. De Britse krant Daily Mirror liet zaterdag beelden van de vermeende rovers zien op zijn website. Op de beelden zijn gemaskerde mannen te zien die gele bouwhelmen dragen en andere werkkleding. Het zou om zeker zes mensen gaan. Ze braken laat in de avond voor Goede Vrijdag in in het pand van het chique ‘kluisjeshuis’ Hatton Garden in de gelijknamige wijk in Londen. Ze verlieten het pand met de buit zondagochtend (eerste paasdag) vroeg. De rovers braken honderden kluisjes open. Mogelijk is voor 275 miljoen euro aan onder meer juwelen, goud en contanten buitgemaakt.
  • Een rechtszaak die de provincie Groningen in 2012 begon tegen twee bouwbedrijven was zinloos. Dat concludeert Radio 1-onderzoekspragramma Argos zaterdag. De zaak – die verloren ging – had als inzet een claim van zeventien miljoen euro op BAM Vastgoed en Ballast Nedam. De provincie was van mening dat de bouwbedrijven tweehonderd kavels moesten afnemen toen ze in 2007 uit het project de Blauwe Stad stapten, maar uit geheime afspraken bleek dat er geen sprake was van die verplichting. Het geheime reglement was volgens Argos bij de toenmalige gedeputeerde Marc Calon bekend. Bovendien waren alle verplichtingen aan de provincie in 2009 al afgekocht. De beslissing om toch aan de zaak te beginnen was volgens betrokkenen politiek gemotiveerd.
  • In de Duitse stad Dresden heerst onrust rond de komst van PVV-leider Geert Wilders. Een manifestatie van burgerbeweging Pegida met de PVV-leider maandag dreigt volgens De Telegraaf door duizenden actievoerders te worden geblokkeerd. Er zullen naar verwachting duizenden agenten worden ingezet om de anti-islamdemonstranten van Pegida te scheiden van tegendemonstranten. ‘Wilders neemt een risico door met Pegida-leider Bachmann, die een Hitler-selfie maakte, in zee te gaan’, stelt professor Werner J. Patzelt van de universiteit van Dresden.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.